‘Mijn ouders willen ineens dat ik allemaal dingen voor hen betaal’

ouders

‘Ineens ben ik wel belangrijk genoeg voor ze’

Imaya* is opgegroeid in een heel traditioneel gezin, waarbinnen de rol van de vrouw altijd ondergeschikt was. Haar hele jeugd lang is ze benadeeld door haar ouders. Nu ze zich heeft losgemaakt van haar familie en veel geld verdient, willen haar ouders ineens financiële steun. Ze vraagt zich af wat ze moet doen en vraagt lezers op Reddit om raad.

De familienaam voortzetten

“Ik kom uit een enorm traditionele familie”, begint Imaya haar verhaal. “Mannen gaan altijd voor vrouwen, omdat mannen degenen zijn die de familienaam kunnen voortzetten. Ik heb een jonger broertje, dat om die reden altijd werd voorgetrokken gedurende onze jeugd. Hij mocht altijd doen wat hij wilde, terwijl ik overal hard voor moest werken.”

Altijd benadeeld

Imaya moest alle taken in het huishouden verrichten en ging vaak zonder eten naar bed. “Ik had het vaak druk op school en daardoor bleef er amper tijd over voor die huishoudelijke taken. Als ik ze niet op tijd af had, kreeg ik geen avondeten. Ook werd er dan gezegd dat ik strenger voor mezelf moest zijn, ‘want een toekomstige echtgenoot zou dat gedrag ook niet accepteren’. Mijn broertje kreeg iedere maand nieuwe kleren, terwijl ik zelf moest leren om de gaten in mijn kledingstukken te dichten. Zijn opleiding werd betaald; van het geld dat mijn ouders voor mij hadden gespaard, gingen ze ineens op vakantie.”

Samen gevlucht

Tijdens haar jeugd heeft Imaya dus nogal wat meegemaakt. Alles veranderde echter toen ze haar man Thomas leerde kennen. “Hij had ook geen goede band met zijn ouders. We besloten allebei zo hard te werken als we konden en ontvluchtten samen de stad. Inmiddels hebben we beiden goede banen en verdien ik vier keer zoveel als mijn ouders bij elkaar.”

Ineens een verzoek om hulp

Toch zit Imaya iets dwars. “Mijn ouders blijken nu schulden te hebben en kunnen de eindjes amper aan elkaar knopen. Ze vragen me vaak of ik hen financieel wil steunen. Ik heb dat meteen geweigerd en ergens voelde dat heel prettig. Eindelijk krijg ik wraak voor mijn wrede jeugd. Ik heb ze gezegd dat ze het maar aan mijn broer moeten vragen. Het probleem is alleen dat hij nooit meer heeft verdiend dan minimumloon, omdat hij niet bereid is een andere baan te zoeken. Meerdere familieleden hebben tegen me gezegd dat mijn ouders de steun echt nodig hebben. Moet ik overstag gaan of hen in hun sop laten gaarkoken?”  Wat zou jij tegen Imaya zeggen?

*De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Op het forum doet de vrouw haar verhaal onder de naam throwawayacc234556.

Lees ook: ‘Mijn vrouw heeft me bedrogen met een van onze vrienden’

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Edwin Andrade