Moeder vertelt: ‘Mijn dochter mag haar haren niet verven van school’

dochter haar

De moeder vindt het beleid van de school belachelijk

Janet* heeft een dochter, Molly, van 15 jaar oud. De tiener heeft onlangs haar haren geverfd, maar nu eist de school dat ze het weer in haar natuurlijke kleur verft. Janet vindt dit te bizar voor woorden en weet niet zo goed wat ze met de situatie aanmoet. Op Reddit vraagt ze om advies.

Haar geverfd

Mijn dochter heeft voor haar verjaardag haar haar donker-roodbruin geverfd”, begint Janet haar verhaal. “Op de basisschool mocht ze van mij haar haar niet verven, maar op de middelbare school mocht dat wel. Haar school heeft als regel dat je je haren alleen in een natuurlijke kleur mag verven. Wat ik opvatte als bruin, blond, rood en zwart”, vervolgt Janet. “Haar natuurlijke haar is zwart, dus ik denk dat roodbruin niet een hele grote verandering is voor haar. De kapper die haar haar heeft gebleekt, zei dat het niet licht genoeg was om schade te veroorzaken.”

Dresscode

En hoewel Janet dacht dat haar dochters haar gewoon aan de dresscode voldeed van de school, dacht een docent hier anders over. “Een van de leraren begon eind vorig jaar tegen mij te klagen tijdens een ouderavond, dat Molly’s haar niet voldeed aan de dresscode. Ik zei dat Molly’s haarkleur gewoon een natuurlijke kleur was, dus hoezo zou dat buiten de dresscode vallen?”

Janet was niet te spreken over de opmerkingen van de docent. “Ze zei me dat het duidelijk niet haar natuurlijke kleur was. Ik antwoordde dat veel van haar leerlingen die ik die avond zag blond haar en highlights hadden, terwijl ze duidelijk van nature brunettes waren”, legt Janet uit. “Ze beweerde dat ze eruitzagen alsof ze blond konden zijn, maar dat het haar van mijn dochter wel zou zwart moeten zijn. ‘Hoezo?’, dacht ik. Omdat ze Aziatisch is? Het is nogal racistisch om te zeggen dat ze haar lokken niet mag verven, toch? Ik heb het er met de directeur over gehad, maar hij was het met de docent eens en zei dat het tegen de voorschriften was.”

Dilemma

Janet weigerde om haar dochters haar terug naar zwart te verven, omdat ze het oneerlijk vond. “Ik zag massa’s kinderen in haar klas met duidelijk bruin haar, die het blond en zelfs rood verfden. Niemand zei daar iets van. Ze willen dat ik Molly’s haar weer donkerder maak zodat het er natuurlijk uitziet, maar dit ga ik echt niet laten gebeuren”, aldus Janet.

De moeder heeft geprobeerd om hier met de directeur over te praten, maar zonder succes. “Dit ging zo door tot het einde van het schooljaar”, gaat Janet verder. “Ik heb de directeur verschillende keren gecontacteerd, maar ze heeft me nooit teruggebeld. Het nieuwe schooljaar begint bijna weer, en ik krijg een e-mail van de rector waarin hij me eraan herinnert dat mijn dochter alleen zwart haar mag hebben.” Molly heeft nog steeds haar roodbruine haar en wil het ook niet terug verven. Janet vraagt zich daarom af wat ze met het beleid van de school aan moet. Moet ze het kantoor van de directeur binnenstormen? Of Molly laten wisselen van school…

*De namen in dit artikel zijn gefingeerd. De vrouw deelt haar verhaal anoniem op Reddit.

Lees ook: ‘Mijn familie vindt het ongemakkelijk als ik over ongesteldheid praat’

Fan van dit artikel? Bewaar hem op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash