‘Mijn familie vindt het ongemakkelijk als ik over ongesteldheid praat’

familie ongesteldheid

Hierover mag aan tafel niet gesproken worden bij het meisje thuis

Shanna* (16) heeft altijd veel last van haar menstruatie. Ze heeft krampen, voelt zich niet lekker, moet overgeven en brengt het liefst de hele dag in bed door. Als ze hier met haar familie over wil praten, doen ze er nogal ongemakkelijk over en dat vindt Shanna lastig. Op Reddit deelt ze haar verhaal.

Veel klachten

Shanna begint haar verhaal door terug te blikken op haar laatste menstruatie. “De eerste dagen van mijn cyclus zijn het ergst. Hier heb ik gewoon het gevoel dat ik doodga van de krampen”, vertelt ze. “Ik nam een ibuprofen, maar het hielp niet veel. Dus toen mijn moeder me riep voor het eten, sleepte ik mezelf naar de tafel en zat in stilte. Ik was te misselijk om te eten en te moe van mijn lichte koorts om te praten. Natuurlijk merkten mijn ouders dat, omdat ik normaal gesproken erg spraakzaam ben. Toen ze vroegen wat er mis was, zei ik dat ik buikpijn had.”

Echte oorzaak

Haar ouders openden het vragenvuur. “Ben je ziek?” “Moet ik je thuis houden van cheer-training morgen?” “Ga je overgeven?” Shanna twijfelde om de echte oorzaak te vertellen, omdat ze niet zo goed wist wat haar ouders ervan zouden vinden. “Ik ben het type dat zich ongemakkelijk voelt als mensen zich zorgen over me maken, dus in plaats van te zeggen: ‘Nee, ik voel me goed’, vertelde ik mijn ouders dat ik niet ziek was, maar alleen vreselijke menstruatiekrampen had en dat die me misselijk maakten. Meer details had ik niet, geen precieze beschrijvingen van wat dan ook, alleen dat mijn ongesteldheid de oorzaak was.”

Reactie

Shanna’s ouders reageerden hier nogal vreemd op. “Onmiddellijk staarde iedereen me ongemakkelijk aan, zelfs mijn moeder en mijn zus. Mijn vader begon erover dat ik zulke dingen voor mezelf moest houden, en dat ik alles ongemakkelijk maakte. Mijn zus zei dat ik vast loog om aandacht te krijgen omdat haar krampen nooit zo erg zijn, en dat ik alleen maar ons etentje wilde verpesten of een excuus wilde verzinnen waarom ik het niet lekker vond.”

“Ik begon me echt te schamen toen mijn familie doorging over hoe walgelijk het was dat ik daarover begon tijdens het eten. Uiteindelijk stopten ze, maar niet voordat ze zich tot mijn zus wendden en zeiden dat ze hoopten dat ze nooit zo onbeleefd zou zijn als ik.”

Ziekenhuis

Na veel bijval op het topic is Shanna uiteindelijk naar een dokter gegaan. Die kwam tot de conclusie dat Shanna endometriose (een vruchtbaarheidsziekte) heeft en dat ze een operatie moet ondergaan. Hierdoor zijn haar klachten een stuk minder geworden. Na dit nieuws heeft haar familie uiteindelijk hun excuses aangeboden.

*De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Op het forum doet het meisje haar verhaal onder de naam abbymk814.

Lees ook: ‘Ik stuurde mijn familie weg op mijn bruiloft omdat ze niet op de foto’s wilden’

Fan van dit artikel? Bewaar hem op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Pexels