Er is hoop: niemand raakte besmet tijdens testevenement in Spanje 

testevenement

Ruim duizend mensen genoten van een 2,5 uur durend concert 

Lekker dansen op een festival of keihard meezingen tijdens een concert: we kijken allemaal uit naar het moment dat het weer kan. Met de huidige coronamaatregelen lijkt het allemaal nog heel ver weg, maar dankzij een succesvolle proef in Spanje komen de eerste mogelijkheden in zicht. Tijdens een testevenement met ruim duizend man raakte niemand besmet met corona. 

Ouderwets genieten 

Tijdens een test in Barcelona konden 1047 festivalgangers tussen de 18 en 59 jaar oud weer eens ‘ouderwets’ genieten van een concert. Tijdens de 2,5 uur durende show mochten zij dansen, zingen en drinken. Klinkt als het ‘oude normaal’, maar er waren toch een aantal maatregelen genomen om het geheel coronaproof te houden. Aan de deur werden sneltests gedaan, iedereen moest een mondmasker dragen, die tijdens het drinken even af mocht, maar ze hoefden onderling geen afstand te houden. 

Nuttige resultaten 

Het concert werd georganiseerd in samenwerking met Primavera Sound, een jaarlijks festival in Barcelona. De organisatie wilde onderzoeken of een concert waarbij mensen onderling geen afstand hoeven te houden, zou leiden tot meer besmettingen. De resultaten van de test kunnen zeer nuttig zijn voor het organiseren van evenementen in de toekomst, denken organisatoren. 

Nederlandse evenementenbranche 

Ook de Nederlandse evenementenbranche dringt aan op zulke testevenementen. Dat zou eigenlijk deze maand al moeten gebeuren, gezien de lange aanlooptijd die bij het organiseren van een evenement komt kijken. Eerder deze week voerde de branche ook al druk uit met een paginagrote advertentie in verschillende kranten. Uiterlijk 1 februari willen organisaties duidelijkheid hebben over wat er dit jaar wel en niet georganiseerd kan worden. 

Songfestival hoopvol 

Fieldlab Evenementen gaat ervan uit dat vergelijkbare tests in Nederland de tweede helft van januari kunnen plaatsvinden. Onder meer Guido Weijers mag dan voor vijfhonderd man publiek spelen in het Beatrix Theater in Utrecht. Ook de organisatie van het songfestival is hoopvol. “Geen nieuwe coronabesmettingen na pilotevent in Barcelona. Goed nieuws, inspirerend en hoopvol!”, laat uitvoerend producent Sietse Bakker weten op Twitter.

Lees ook: Dit zijn de mogelijke bijwerkingen van het coronavaccin 

Bron: AD | Beeld: Pexels