Onderzoek: twee op de drie Nederlanders draagt te vaak zelfde mondkapje

mondkapje te vaakVooral wasbare mondkapjes worden vaak meerdere keren achter elkaar gedragen

We hebben altijd wel een mondkapje op zak, voor het geval je toch even langs de supermarkt moet of de bus moet pakken. Veel Nederlands blijken zich volgens een onderzoek van Dresscode.nl echter niet te houden aan de voorschriften en gebruiken hun masker meer dan één keer (zonder te wassen).

Herbruikbaar en wegwerp

Ongeveer de helft van de 1400 deelnemers aan het onderzoek draagt het liefst een herbruikbaar, wasbaar mondkapje. Deze variant is beter voor het milieu, vinden veel mensen leuker staan en levert ook minder problemen op voor brildragers. Het advies luidt om zowel een wegwerpmondkapje als een herbruikbaar mondkapje maar één keer te dragen, en ‘m dan weg te gooien of te wassen. Dit blijkt echter vaker niet dan wel te gebeuren.

Niet gewassen

Van de mensen die een wasbaar mondkapje dragen, geeft ruim zeventig procent echter aan dat ze hem niet na elke draagbeurt wassen. Of hij dan nog voldoende bescherming biedt, is maar de vraag. Ook mensen met een wegwerpmasker gooien deze niet altijd direct na gebruik weg. In zestig procent van de gevallen zet de drager hem gewoon nog een keer op.

Snel schoonmaken

Toch je mondkapje wat vaker snel schoonmaken? Giet er eens een volle ketel kokend water overheen en laat even weken. Of gebruik een kledingstomer om het herbruikbare mondkapje in dertig seconden schoon te stomen. Wel zo fris en veilig!

Lees ook: Zo maak je in een handomdraai je herbruikbare mondkapje schoon

Bron: Dresscode.nl, Metro | Beeld: Pexels