Aha! Dit is de reden dat je armen koud worden boven de dekens 

armen

En hoe het kan dat je hoofd niet koud wordt 

Je kent het vast wel: je wordt middenin de nacht wakker en je arm is ijskoud. Wat blijkt? Je arm ligt boven de dekens, net als je hoofd. Maar hoe kan het toch dat je arm zo koud is geworden, terwijl je hoofd nog lekker warm is? Quest legt uit hoe het zit. 

Verschil in warmteverlies 

In principe verliest ieder lichaamsdeel evenveel warmte. In dat opzicht verschillen je hoofd en armen niet veel van elkaar. Hoe kan het dan dat er toch verschil is? Dat heeft te maken met het oppervlak dat wordt blootgesteld aan de lage temperatuur. Hoe mee blootstelling, hoe meer warmte je lichaam verliest. Je arm is meestal in zijn geheel onbedekt, terwijl je hoofd vaak nog iets voorzien van een isolerende haardos. 

Vernauwde bloedvaten 

Er is nog een tweede oorzaak aan te wijzen en dat heeft alles te maken met je bloedvaten. Je lichaam reageert op kou door de bloedvaten in je ledematen te vernauwen. In je bloed is warmte opgeslagen, die door spieren is geproduceerd. Door de toevoer van je bloed naar de armen en benen, nemen de vernauwingen af. Dat proces zorgt ervoor dat er meer warmte beschikbaar is voor de romp en het hoofd. Dit is de reden dat vitale organen en het brein in ieder geval warm blijven. 

Warmte ontsnapt 

Het is eigenlijk heel logisch: warmte ontsnapt sneller uit huid die direct aan de kou wordt blootgesteld. Bovendien wordt de aanvoer van bloed naar de huid er niet makkelijker op door het vernauwingsmechanisme. Wanneer je de armen dus lekker warm wilt houden, kun je ze maar het beste onder de dekens proberen te houden! 

Lees ook: Waarom loopt je kat altijd door het beeld tijdens een videocall? 

Bron: Quest | Beeld: Unsplash