Warm nest of koele kamer: zo kun je jouw slaapkamer aanpassen aan het seizoen

slaapkamer seizoenen

Gaat jouw bed met de seizoenen mee?

Veel mensen vinden het leuk om gedurende de verschillende seizoenen wat veranderingen door te voeren in hun huis. Meestal betreft het hier de woonkamer, waar de kerstversiering wordt afgewisseld met narcissen en hyacinten in het voorjaar, en er in de herfst vaak voor warme accessoires wordt gekozen. Je huis aanpassen aan de seizoenen kun je doen door de decoratie te veranderen, maar ook door praktische wijzigingen aan te brengen. Denk bijvoorbeeld aan een ventilator in de zomer, en juist een warme plaid in de winter. En dat geldt niet alleen voor je woonkamer. Ook je slaapkamer kun je heel gemakkelijk een beetje met de seizoenen mee laten veranderen.

Slaapkamer aanpassen aan het seizoen

Waar je de woonkamer vooral aan de seizoenen aanpast voor de gezelligheid, om de sfeer te creëren die bij het betreffende deel van het jaar past, zal je in de slaapkamer vooral praktische redenen hebben. We slapen het lekkerst als we het niet te koud, maar ook niet te warm hebben. Om je slaapkamer het hele jaar door de ideale slaaptemperatuur van ongeveer 18°C te houden, dat is lastig. De enige manier waarop dat je echt gaat lukken is met een airco en een verwarming met thermostaat. Bij de meeste mensen is het echter zo dat de temperatuur in de winter iets lager ligt dan ideaal is, zeker als je ’s nachts de verarming liever niet aan wilt laten. In de zomer ligt de temperatuur al snel juist te hoog.

Juiste materialen

Als het je niet lukt om de kamertemperatuur genoeg aan te passen, dan zijn er andere middelen nodig om je slaapkamer af te stemmen op het seizoen. Denk bijvoorbeeld aan een vierseizoenendekbed, waarbij je in de zomer voor een dun laagje kunt kiezen, en in de winter juist lagen kunt ‘stapelen’. De temperatuur in de kamer ga je er niet mee veranderen, maar die van je lichaam wel. Is het zomers heel erg warm, en lig je in een kamer die tot wel dertig graden kan zijn, dan is het in veel gevallen lekkerder om onder een fris wit laken te slapen. Zo ben je wel bedekt, maar dan alleen door een laagje katoen dat je temperatuur niet verder doet oplopen.

Het oog wil ook wat

Natuurlijk kun je je slaapkamer ook qua sfeer aanpassen aan de seizoenen. Daarvoor hoef je niet de hele boel te verbouwen, soms kan een dekbedovertrek al een groot verschil maken. Kies voor een vrolijk Pip Studio dekbedovertrek om zin te krijgen in de lente, en voor een tropische print in de zomer, bijvoorbeeld. In de herfst en winter zal je misschien wat eerder neigen naar warme, meer donkere kleuren. Door deze hele simpele ingreep past je slaapkamer altijd, ook qua sfeer en uitstraling, bij het seizoen van dat moment. Slaap lekker!

Lees ook: Deze invloed heeft de kleur van je slaapkamer op je nachtrust

Beeld: Pexels, Taryn Elliot