No way: spoilers maken je favoriete serie júíst leuker

Spoilers Wij weten het ook niet meer

Wanneer jij als enige die ene aflevering van je favoriete serie nog niet hebt gekeken, probeer je je collega’s en vriendinnen te mijden die de desbetreffende episode al wél hebben gezien. Je hoeft van hen echt niet te horen hoe het ervoor staat met de hoofdpersonen, dat wil je gewoon zelf zien. Echter, blijkt uit onderzoek dat spoilers juist goed zijn.

Onderzoek
Je ontloopt mensen als de Grinch de inwoners van Whoville tijdens kerst ontloopt, wanneer jij een aflevering van die ene serie nog moet kijken en je niet wilt dat mensen verklappen wat er gaat gebeuren. Echter, is het misschien helemaal niet zo erg wanneer je per ongeluk iets over de afloop opvangt. Uit onderzoek van de Universiteit van Californië in San Diego blijkt dat het effect van spoilers positief is!

Spoilers
Twaalf respondenten deden mee aan het onderzoek. Zij kregen drie korte films te zien: de eerste film bevatte geen spoilers, de tweede film begon met direct een spoiler en bij de derde film was de spoiler in het verhaal verwerkt. Wat bleek? Mensen vonden de eerst film het leukst en het makkelijkst om te begrijpen.

Verklaring
Natuurlijk kwamen de onderzoekers ook met een mogelijke verklaring en we moeten zeggen dat daar wel wat in zit. Een spoiler kan het verhaal ten goede komen want als kijker weet je nu wat er gaat gebeuren. Hierdoor ben je meer gefocust op aanwijzingen in het verhaal.

Lees ook: Dramaseries kijken maakt je slimmer

Bron: Flair | Beeld: Videostill Mean Girls