‘Mijn stiefmoeder noemt me steeds bij de naam van haar overleden dochter’

overleden dochter

‘Mijn vader is woedend dat ik haar zo gevoelloos behandelde’

Welmoed* is een tiener met gescheiden ouders. Haar vader is inmiddels hertrouwd met Evie, en over het algemeen kan de hele familie goed met elkaar door één deur. De puber merkt echter steeds vaker dat Evie de naam van haar overleden dochter voor Welmoed gebruikt, en daar kan ze niet goed tegen. Wanneer Welmoed tegengas geeft, barst de bom. Op Reddit vraagt ze daarom om advies.

Stiefmoeder

“Evie is geen slecht persoon”, begint Welmoed haar bericht. Ze legt uit dat haar stiefmoeder haar en haar broers goed behandelt. “Ze is vijf jaar geleden haar dochter Lise, die rond mijn leeftijd was, verloren bij een auto-ongeluk. Ze heeft me al eens verteld dat ik qua uiterlijk veel op haar lijk”, schrijft Welmoed. Natuurlijk heeft Evie het daar soms nog moeilijk mee, maar Welmoed legt uit dat het steeds beter gaat met haar stiefmoeder.

Onder één dak

Ongeveer een half jaar geleden is Evie ingetrokken bij Welmoed en haar familie. “De eerste vier maanden gingen vrij goed… maar ze begint steeds meer te zeuren over mijn huiswerkgewoonten.” Welmoed legt uit dat ze altijd goede cijfers haalt, en haar eigen manier van studeren heeft vanwege haar ADHD. “Mijn gewoontes ergeren Evie.”

Maar het ergste vindt Welmoed dat Evie haar regelmatig ‘Lise’ noemt. “Onze namen lijken niet eens op elkaar, en hoewel ik haar al meerdere keren gecorrigeerd heb, blijft ze het maar doen.” Ook laat de puber weten dat ze het al besproken heeft met haar vader, maar dat er nog altijd niets is veranderd.

Ruzie

Vrijdag is Evie weer eens boos op Welmoed, omdat zij op de bank hangt in plaats van achter haar bureau zit. En wéér gebruikt ze de naam van haar overleden dochter voor haar stiefdochter. Welmoed valt vervolgens uit tegen haar stiefmoeder. “Ik ben niet ‘Lise'”, stelt Welmoed. “Houd op me te behandelen alsof dat wel zo is. Het is ontzettend creepy.

Hierop barst Evie in tranen uit, en verstopt ze zichzelf in haar slaapkamer. Wanneer Welmoeds vader thuiskomt en hoort wat er gebeurd is, kiest hij tot Welmoeds grote schrik de kant van Evie. “Hij werd woedend en zei dat ik mijn excuses aan moest bieden. Hij zei dat ik gigantisch gevoelloos was geweest door zo’n oude wond open te halen.”

Evie is nog altijd flink emotioneel en Welmoed voelt zich schuldig. Wat zou jij tegen de tiener zeggen?

*Alle namen in dit verhaal zijn verzonnen. Op Reddit doet de tiener haar verhaal onder de naam biscuittenutelludo.

Lees ook: ‘Ik noemde mijn zus harteloos nadat ze mijn dochters naam stal voor haar kind’

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Zhivko Minkov