Met deze tips houd je je goede voornemens dit jaar wel vol

goede voornemens
Dit jaar gaat het je wel lukken!

A new year, a new me’ iets wat je velen hoort zeggen wanneer het nieuwe jaar is aangebroken. Zo wil de een meer rust nemen en de ander een paar kilo’s afvallen. Geen wonder dat je in januari bijna over de koppen kunt rollen in de sportschool. Hoewel iedereen met goede voornemens er in januari stellig van overtuigd is om de voornemens vol te houden, blijkt het schip in maart al lang te zijn gestrand. Hoe houd je je goede voornemens echter wel vol?

Mislukte poging
Elk jaar heeft zo’n 65 procent van de Nederlanders goede voornemens opgesteld. Allemaal leuk en aardig, maar het blijkt dat slechts 8 procent (!) erin slaagt om het vol te houden. De meeste mensen nemen zich voor om in het nieuwe jaar gezonder te eten, te sporten, af te vallen, meer tijd door te brengen met familie en vrienden, te stoppen met roken of om minder te stressen. Wil jij je goede voornemens dit jaar langer volhouden dan een maand? Dan heb je wellicht baat bij deze tips.

Wat wil je precies?
Wil je afvallen? Denk dan niet alleen aan de kilo’s die je eraf wilt hebben, maar ook aan waarom je het graag wilt en hoe je dit het beste aan kunt pakken. Schets een realistisch beeld voor jezelf. Door duidelijk te hebben wat je wilt en hoe je dit voor elkaar wilt krijgen, heb je meer motivatie om je aan je doel te houden.

Wees realistisch
Wil je dit jaar een betere conditie krijgen? Ga er dan niet vanuit dat je dat in een maand voor elkaar krijgt. Gooi de handdoek niet in de ring wanneer je na een paar weken nog niet veel verbetering ziet. Het kost tijd om aan een goede conditie te werken. Maar onthoud: de aanhouder wint!

Bespreek je doelen met anderen
Vertel je omgeving je goede voornemens. Heb je moeite met ontstressen? Dan kun je om hulp vragen bij je familie, vrienden of collega’s. Anderen kunnen met je meedenken en je hulp bieden. Ook als je meer wilt sporten of een paar kilo’s wilt afvallen, helpt het om het aan anderen te vertellen. Op deze manier heb je wellicht het gevoel dat je verantwoording moet afleggen aan hen; een goede stok achter de deur.

Doe het met iemand samen
Als iemand dezelfde voornemens heeft als jij, is het verstandig om er samen aan te werken. Immers: gedeelde smart is halve smart. Jullie kunnen elkaar motiveren en elkaar erdoorheen helpen als je het even moeilijk hebt.

Maak een planning
Een goed begin is het halve werk. Wil je meer rustmomentjes in je leven? Reserveer altijd twee avonden in de week voor jezelf en maak op deze avonden géén afspraken met vrienden of familie. Even lekker een momentje voor jezelf. Wil je een betere conditie? Schrijf in je agenda op welke dagen je gaat sporten en hou je hieraan. 

Tot slot: wees niet te streng
Heb je toch een sigaret gerookt, terwijl je wilde stoppen met roken? Maak jezelf geen verwijten, maar neem je voor om het de volgende dag beter te doen. Morgen is er weer een nieuwe dag!

Lees ook: Dit is de beste manier om te stoppen met roken 

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Jan Magazine | Beeld: Pexels