‘Vanwege mijn alopecia mocht ik van mijn stiefvader niet op familiefoto’s’

alopecia

‘Hij vond dat ik er ziek uitzag’

Sterre* (18) heeft alopecia, een ziekte waarbij je haar uitvalt. Inmiddels is Sterre dan ook helemaal kaal, maar daar lijkt ze zelf geen moeite meer mee te hebben. Echter, op haar verjaardag besloot haar stiefvader foto’s van het hele gezin te maken, maar daar mocht Sterre van hem niet op vanwege haar kale coupe… Op het platform Reddit deelt Sterre anoniem haar verhaal.

Kaal

“Mijn 18e verjaardag was afgelopen weekend en mijn moeder organiseerde een klein feestje thuis om het te vieren”, begint Sterre haar verhaal. “Ik heb alopecia en besloot mijn hoofd voor mijn verjaardag maar helemaal kaal te scheren, omdat ik depressief van al die kale plekken werd. Ik was eigenlijk best tevreden met het resultaat en ik keek ernaar uit om me niet meer achter hoofddoeken te verstoppen.”

Ziek

Vrienden en familie vonden de kale look goed staan bij Sterre, maar dat gold niet voor Sterre’s stiefvader. “Toen het tijd was om foto’s te maken, vroeg mijn stiefvader me om niet op sommige foto’s te staan, omdat ik er blijkbaar ziek uitzag en hij zijn ouders wat foto’s cadeau wilde doen”, vertelt ze verder. “Mijn moeder was toen aangeschoten, dus ik weet niet zeker of ze het gehoord heeft of niet. Mijn stiefzussen hebben wel lang en mooi haar en mijn moeder ook dus van hen werden veel foto’s gemaakt.”

Discussie

Sterre vond de opmerking van haar stiefvader nogal kwetsend en sloot zichzelf op in haar slaapkamer. En dat terwijl het haar verjaardag was. “Later, toen iedereen weg was, vroeg mijn moeder me waarom ik wegging terwijl iedereen er voor mijn verjaardag was. Ik vertelde dat ik boos was om wat mijn stiefvader tegen me zei over de foto’s. Ze zei dat ik overdreef en dat ik de familie in verlegenheid had gebracht. Ik zou moeten snappen dat mijn stiefvader ook foto’s van ‘zijn deel’ van de familie wilde. Ik zei tegen mijn moeder dat ik heel goed begreep dat ik geen deel uitmaak van haar nieuwe familie en ze noemde me een ondankbare meid die de moeite die ze deed niet waardeerde.” Wat vind jij? Had Sterre niet moeten weglopen of heeft ze gelijk?

*Sterre is niet de echte naam van het meisje. Ze deelt haar verhaal anoniem op het platform Reddit onder de naam /bald_aita.

Lees ook: ‘Een collega diende een klacht tegen me in toen ik vertelde zwanger te zijn’

Bron: Reddit | Beeld: iStock