‘Een vriendin blijft haar scheiding vergelijken met mijn overleden man’

scheiding overleden

‘Ik zei dat haar man niet dood was, maar dat hij ervoor had gekozen haar te verlaten’

Juliette* heeft met het ziektebed en overlijden van haar man geen makkelijke periode achter de rug. Inmiddels is ze er grotendeels weer bovenop, en kan ze de steun en toeverlaat zijn voor goede vriendin Anne. Die is onlangs gescheiden van haar man. Maar wanneer Anne haar scheiding continu blijft vergelijken met Juliettes overleden man, ontstaat er flink wat spanning tussen de twee. Op Reddit vraagt Juliette daarom om advies.

Gescheiden en overleden

“Kijk, ik heb deze vergelijking ook nooit willen maken”, begint een gefrustreerde Juliette haar bericht. “Ik heb het dus vaak genoeg laten gaan als Anne weer eens een vergelijking maakte tussen haar scheiding en het overlijden van mijn man. Ik snapte dat ze dingen zei als ‘een scheiding is als een dood’ en dat ze moest ‘rouwen’ om haar relatie. Mijn ervaringen zijn inmiddels van drie jaar geleden, dus ik wilde die er niet eens bij betrekken”, legt ze uit. Maar het houdt maar niet op, deelt ze op Reddit.

Directe vergelijking

“Haar vergelijkingen gingen steeds verder. Dat wat zij ervoer hetzelfde moest zijn wat ik had doorstaan met het heengaan van mijn man. Hoe al haar dromen dood waren, net zoals de mijne destijds.” Juliette vond dit commentaar steeds moeilijker te verwerken, en bij een gezellig uitje ging het mis.

“Iemand vroeg haar hoe het ging, en ze trok mij wéér het gesprek in. Ze zei hoe het meemaken van een scheiding hetzelfde is als zien hoe je geliefde sterft aan kanker. Ze gebaarde naar mij en zei dat ze me nu echt begrijpt omdat we beiden single weduwes zijn, en meer van dat soort opmerkingen”, schrijft Juliette.

Ruzie

“Misschien had ik me moeten inhouden, maar ik floepte eruit dat het absoluut niet hetzelfde was. Haar man was niet dood. Hij had de keuze gemaakt te vertrekken. Zij hadden hun huwelijk daadwerkelijk een kans kunnen geven.” Deze reactie had Anne niet verwacht, en zij barst in tranen uit. “Het leidde ertoe dat ze begon te huilen en zei dat ze zich met mij wilde kunnen identificeren.” Juliette zit nu met de handen in het haar: moet ze haar excuses aanbieden? Of had ze Anne al veel eerder een halt toe moeten roepen?

*Alle namen in dit verhaal zijn gefingeerd. Op Reddit doet de vrouw haar verhaal onder de naam New_Newspaper4911.

Lees ook: Weduwe hertrouwt binnenkort: ‘Mijn toekomstige wil niet dat ik de naam van mijn overleden man aanhoud’

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Külli Kittus