Vrouwen rijden gemiddeld veiliger auto, maar betalen dezelfde verzekeringspremie

autorijden

Uit statistieken zou blijken dat vrouwen gemiddeld veiliger rijden dan mannen. Toch vertaalt zich dat niet in een lagere premie voor de autoverzekering. Dat heeft alles te maken met de regels en wetten in dit land. Het is een verzekeringsmaatschappij niet toegestaan om onderscheid tussen mannen en vrouwen te maken wanneer de hoogte van de premie wordt bepaald. Er zijn echter wel verschillen in de premiehoogtes van vergelijkbare verzekeringen, dus heb je alsnog ten dele zelf in de hand hoeveel geld je maandelijks kwijt bent.

Exacte woonlocatie

Zelfs wanneer tweelingzussen in dezelfde stad wonen, in hetzelfde type auto rijden en evenveel schadevrije jaren hebben opgebouwd, kunnen hun verzekeringspremies van elkaar verschillen. Dit heeft te maken met het feit dat de verzekeraars de exacte woonlocatie gebruiken als belangrijk baken voor het vaststellen van de premie. In de ene straat worden bijvoorbeeld meer auto’s opengebroken dan in de andere of is vaker sprake van een aanrijding. Dit heeft invloed op de hoogte van de premies. Niet elke verzekeraar hanteert echter dezelfde brongegevens. Ga je de premie van jouw  autoverzekering vergelijken met die van een andere aanbieder, dan is er een grote kans dat je verschillen ontdekt. Hier kun je natuurlijk jouw voordeel mee doen.

Het type dekking

Een ander aandachtspunt bij het verzekeren van je auto is het type dekking waarvoor je kiest. Een autoverzekering afsluiten is verplicht, maar je bepaalt zelf hoe hoog de dekking moet zijn. Je bent in elk geval verplicht om een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) af te sluiten. Hiermee dek je jezelf in bij alle gemaakte schade bij derden waarvoor jij aansprakelijk gesteld wordt. Optioneel kun je kiezen voor de WA-cascoverzekering of de allriskverzekering. Hoe meer opties je afdekt, hoe hoger de premie wordt. Toch is het goed mogelijk dat door de verschillen tussen de verzekeraars onderling het ene pakket bij de een veel goedkoper uitvalt dan bij de ander. Afhankelijk van jouw specifieke omstandigheden kan het zelfs zo zijn dat een WA-cascoverzekering in sommige gevallen goedkoper blijkt te zijn dan een standaard WA-verzekering elders. Een kwestie van goed opletten dus!

Aanvullende opties

Zorg er bij het vergelijken altijd goed voor dat je geen appels met peren gaat vergelijken. Alleen pakketten die je dezelfde dekking bieden, zijn goed met elkaar te vergelijken. Natuurlijk kun je er wel allerlei aanvullende opties bij nemen, zoals pechhulp of een verzekering voor overige inzittenden.

Lees ook: Heb je last van een droge huid in de winter? Dít kun je eraan doen

Beeld: Unsplash (Jan Baborák)