Winkel je vaak op internet? Dit is wat je dan moet weten

internet winkelen

Zo check je of een webshop veilig is

Online winkelen wordt steeds makkelijker. Op het internet is van alles te vinden en je hoeft de deur niet meer uit. Van keukenmachines tot rode lippenstift, alles kan je tegenwoordig online bestellen. Maar hoe kun je dan zeker zijn dat het veilig is om via een bepaalde site te bestellen? Wij leggen het je uit!

Bekijk de gegevens op de website

Het is handig om bij twijfel de gegevens van de website te bekijken. Staan er bij de website geen of bijna geen contactgegevens vermeld? Dan heb je een probleem wanneer er iets misgaat bij de bestelling. Vaak weet je ook dat het niet in de haak is als er geen nummer van de Kamer van Koophandel te vinden is. Kijk bij onzekerheid over de echtheid van een website ook eens naar het webadres. Heeft de url toevoegingen als ‘-korting’, ‘-deals’ of ‘-sale’, dan zou het maar zo kunnen dat je te maken hebt met oplichters. Waar je ook naar zou kunnen kijken is of de webshop een keurmerk heeft. een keurmerk geeft wat zekerheden; websites die aangesloten zijn bij een keurmerk houden zich bijvoorbeeld  aan richtlijnen met betrekking tot de kosten, bedenktijd, garanties en privacy omtrent persoonsgegevens. Daarnaast zal, mocht je er met een webwinkelier niet uitkomen, het keurmerk bemiddelen bij een geschil over een klacht. Heb je alsnog twijfels bij een website met een keurmerk? Dan kun je altijd kijken of de desbetreffende website nog wel geregistreerd staat onder het keurmerk en daadwerkelijk actief ermee bezig is.

Lees reviews

De reviews over de webshop waar je iets wil bestellen kunnen veel vertellen over de betrouwbaarheid van de webshop. Steeds meer mensen delen hun ervaringen op internet. Daarom zullen webshops die serieus bezig zijn met hun klanten en producten zich er veel van aantrekken. Reviews duiken overal op: je ziet ze op de social media, in blogs, maar natuurlijk ook op de website van het bedrijf zelf. Je kunt er dus vanuit gaan dat wanneer een webshop alleen maar negatieve reviews heeft hier echt wel een kern van waarheid in zit.

Mogelijke betaalmethodes

Online betalen blijft altijd spannend wanneer je het product nog moet ontvangen. Online betaalmethodes zoals iDEAL en PayPal zijn al bijna niet meer weg te denken en zijn tegenwoordig makkelijk aan je betaalrekening te koppelen. Toch moet je opletten: wanneer een website de mogelijkheid heeft tot betalen via een betrouwbare betaalmethode hoeft dat niet meteen te betekenen dat de website ook betrouwbaar is. Wanneer een webshop maar één betaalmogelijkheid biedt kijk dan ook uit. Webshops zijn verplicht om de consument meerdere betalingsmogelijkheden te bieden zoals achteraf betalen. Bij twijfel kun je het rekeningnummer van de webshop op internet opzoeken om zo te controleren of hier klachten over zijn.

Vergelijk het product

Een lage prijs kan soms erg verleidelijk zijn en oplichters zijn zich hiervan bewust. Het kan dus slim zijn om het product dat je online wil kopen ook eens te bekijken op andere webshops. Zo kom je er snel achter of de prijs van je gekozen product realistisch is. Heb jij je oog laten vallen op een product dat bijna niet verkrijgbaar is en valt er dus weinig te vergelijken? Dan kan het geen kwaad om de webshop een bericht te sturen met de vraag of het product daadwerkelijk aanwezig is. Niets is zo frustrerend als eindeloos wachten tot je pakketje je voordeur bereikt!

Lees ook: Opvallend: mannen shoppen vaker online dan vrouwen 

Bron: Partner | Beeld: Unsplash