Zoveel kost het om de lampjes in je kerstboom dertig dagen lang te laten branden

kerstverlichting

Wat kost dat nou, zo’n verlichte kerstboom?

Zodra de Sint het land heeft verlaten sprinten wij doorgaans richting kerstbomenboer om een exemplaar te bemachtigen. Gezellig, lampjes en kaarsen aan en sfeervolle verlichting in de kerstboom. Je moet er iets van maken tijdens de donkere dagen! Bij ons gaat de kerstboom dan ook eigenlijk nooit uit, ook ’s nachts niet.

Maar wat kost dat eigenlijk?

Soort lampjes
De decembermaand loopt alweer op zijn einde en wij vroegen ons af of je zo’n eeuwig verlichte kerstboom nu merkt op je energierekening. Tijdschrift Libelle zat met hetzelfde vraagstuk en zij zochten het uit. Om goed uit te kunnen zoeken hoe veel geld de kerstboom per jaar kost is het belangrijk onderscheid te maken tussen twee soorten lampjes. Als jij al decennia lang dezelfde lampjes om de boom wikkelt is de kans groot dat jij nog gebruik maakt van ouderwetse gloeilampjes. Deze verbruiken veel meer energie dan de modernere lampjes met led-verlichting.

Verwaarloosbaar
Maar of je nu energieverslindende gloeilampjes in de boom hebt, of led-verlichting: het kost eigenlijk allebei vrijwel niets. Als je ze 30 dagen laat branden (alleen als het donker is), verbruiken 100 LED-lampjes in de kerstboom ongeveer 1,5 kWh. Met een gemiddelde prijs van 0,22 euro per kWh in Nederland komt dat neer op 0,33 euro. Heb je nog gloeilampen in de boom hangen? Als je 100 van deze lampjes 30 dagen in de boom laat shinen dan kost dat €2,31. Flink verschil dus met de ‘nieuwerwetse’ lampjes, maar alsnog verwaarloosbaar! Nou, wij laten ze gewoon aan die lampjes, wel zo gezellig!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash