Waar of niet: kun je echt grijze haren krijgen van kinderen?

grijze haren kinderen
Dit is het verlossende antwoord!

“Dankzij jou heb ik er weer twintig grijze haren bij”, een uitspraak die we als ouder waarschijnlijk allemaal wel een keer hebben gezegd tegen onze kinderen. Maar waar komt die uitspraak toch vandaan? En beter nog: kun je ook écht grijze haren krijgen van je kinderen of is dit allemaal een mythe? Wij geven je het verlossende antwoord op deze brandende vraag!

Grijze haren en een versneld verouderingsproces is volgens het onderzoek te koppelen aan het hebben van kinderen.

Onderzoek

Uit een antropologisch onderzoek van Yale University in Amerika blijkt dat mensen met kinderen sneller verouderen dan mensen die geen kinderen hebben. In het onderzoek werden honderd gezonde vrouwen in hun postmenopauze uit vijf verschillende dorpen in Polen onderzocht. De periode na de menopauze wordt de postmenopauze genoemd. Vrouwen hebben op dit moment geen eicellen en menstruatie meer en de eierstokken maken geen hormonen meer aan. De onderzoekers ontdekten dat vrouwen die vaker zwanger waren geweest én borstvoeding hadden gegeven, meer biomakers in hun lichaam hadden. Biomakers zijn stoffen die een indicatie kunnen zijn van een bepaalde ziekte. Met name vrouwen die vier of meer zwangerschappen hadden gehad, werden opvallend hoge niveaus van biomakers gemeten, zo stelt een bericht van oudersvannu.nl.

Grijze haren en veroudering

Is er dan daadwerkelijk een verband vast te leggen tussen deze biomakers en het krijgen van grijze haren, ofwel veroudering? Volgens het onderzoek zorgen de biomakers er vooral voor dat de oxidatieve stress bij de vrouwen wordt verhoogd. Dit houdt in dat het lichaam niet of minder gemakkelijk in staat is om schadelijke invloeden van buitenaf af te weren. Deze schadelijke invloeden laten het lichaam sneller verouderen. Eerder toonden wetenschappers deze bevinding al aan bij dieren, maar uit het nieuwe onderzoek blijkt dit dus ook te gelden voor mensen.

Oxidatieve stress voorkomen

Naast de lichamelijke of psychische stress kunnen overmatig alcoholgebruik, roken, medicijngebruik, te lange blootstelling aan de zon, luchtvervuiling, intensief sporten of overgewicht bijdragen aan oxidatieve stress, zo meldt mens-en-gezondheid.infonu.nl. Om oxidatieve stress te voorkomen of te verminderen is een gezond en gevarieerd voedingspatroon en voldoende beweging noodzakelijk. Probeer daarnaast de zon met schadelijk uv-straling zoveel mogelijk te vermijden. Ook overgewicht dient aangepakt te worden tegen oxidatieve stress.

Lees ook: 6 symptomen van het carpaal tunnel syndroom

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bronnen: Oudersvannu, mens-en-gezondheid, Margriet | Beeld: Pixabay