Oeps: zoveel minuten roddelen we gemiddeld op een dag

Het is meer dan je waarschijnlijk denkt

Roddelen: we maken ons er vrijwel allemaal schuldig aan. We doen het niet eens altijd met opzet, soms gaat het simpelweg onbewust. We hebben  het met die ene collega bij de koffieautomaat over die nieuwe werknemer die toch wel een heel kort rokje draagt en vertellen onze beste vriend(in) wat die gezamenlijke kennis nu weer heeft uitgespookt. Wellicht denk je: ‘ach, dat valt toch allemaal mee?’, maar we zijn er meer tijd aan kwijt dan we zelf denken. 

We hadden niet gedacht dat het zó veel was!

Roddelen

We roddelen wat af, zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Californië. Wetenschappers onderzochten dit fenomeen door 467 personen gedurende een langere periode af te luisteren. Wat bleek? De deelnemers vertelden ruim 4.000 roddels in twee tot vijf dagen! Schrikbarend veel, als je het ons vraagt.

Minuten

Maar hoeveel minuten is dat nu per dag? Wanneer je het gemiddelde per persoon berekent, kom je uit op 52 minuten. Met andere woorden: je besteedt bijna een uur per dag aan roddelen! Iedere proefpersoon die in het onderzoek geobserveerd werd, roddelde dan ook weleens. Het verschil zat hem echter in de wijze waarop de deelnemers roddelden. Vrouwen maakten zich er net iets vaker schuldig aan dan mannen. Maar volgens onderzoek ging het hierbij wel vaak om ‘neutrale roddels’. Deze bestaan uit het delen van informatie over iemand zonder daarin negatief te zijn.

Jongeren

‘Neutrale roddels’ kwamen dan ook het meeste voor onder de deelnemers. Toch werd er twee keer zo vaak iets negatiefs gezegd over een ander dan iets positiefs. Ook bleek uit het onderzoek dat vooral jonge mensen negatief oordeelden over anderen. Oeps! Misschien moeten we er toch proberen op te letten?

Lees ook: Heeft je kind een woedeaanval? Dit is het slechtste wat je kunt zeggen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash