Vrouw vraagt zich af: moet ze haar 12-jarige dochter de pil al laten slikken?

Welk advies zou jij de moeder in kwestie geven?

Als ouder hoop je dat je kind zo lang mogelijk van zijn of haar jeugd kan genieten. Toch is het onvermijdelijk dat ze een keer opgroeien. Een moeder merkt dat haar dochter steeds meer interesse in jongens toont en vraagt zich daarom af of ze haar 12-jarige dochter al aan de pil moet laten gaan. 

Vraag

Op een forum waar ouders advies met elkaar kunnen delen, heeft een moeder een (volgens velen) opmerkelijke vraag gedeeld: moet ze haar dochter al aan de pil laten gaan? Op zich nog niet een heel gekke vraag, maar veel ouders vallen over het feit dat het meisje in kwestie nog maar 12 jaar oud is.

12-jarige met kalverliefdes

Op Mamas Uncut geeft de vrouw aan dat ze nieuwsgierig is naar de ervaringen van andere moeders. “Hoe gingen jullie om met het ‘daten’ van jullie jongere kinderen?”, vraagt ze. Vervolgens legt ze haar eigen situatie uit. “Ik heb een 12-jarige dochter en ze praat vaak over alle crushes die ze heeft. Volgend jaar gaat ze naar de middelbare school. Ik wil beginnen over vriendjes en vriendinnetjes, maar daar voel ik me wel wat nerveus over.”

Advies

Niet alleen is de vrouw nieuwsgierig naar de ervaringen die andere ouders hadden met jonge tieners die begonnen te daten, maar ze is met name benieuwd naar welke aanpak zij hadden omtrent anticonceptie. “Op welke leeftijd gingen jullie dochters aan de pil? Hierover praten met mijn echtgenoot is nutteloos… Hij leeft in ontkenning en ziet niet in dat zijn kleine meisje opgroeit.”

Reacties

De reacties op de vraag van de vrouw zijn behoorlijk uiteenlopend. Zo vindt een groep vrouwen het nogal wat om een meisje van 12 jaar aan de pil te laten gaan. “Mijn hemel, ze praat over een CRUSH. Mijn dochter is 12 en heeft crushes, maar ik zou haar nooit zomaar aan de pil laten. Zeg, ik ben zelf getrouwd en heb crushes, maar ik heb geen seks met hen. Neem een beetje gas terug. Praat met haar over jongens, gezonde relaties en consent, maar ik ben er erg zeker van dat ze nog niet aan seks denkt.”

Andere vrouwen raden de moeder aan om het zekere voor het onzekere te nemen. “Laat je dochter maar aan de pil gaan. Beter het zekere voor het onzekere. Zou je nu al een oma willen zijn?” Maar over het algemeen vonden de meeste mensen dat de vrouw het beste met haar dochter in gesprek kan gaan over seks. Als haar dochter zou weten dat ze openlijk met haar moeder over seks kan praten, zou ze sneller toe kunnen geven dat ze het wil. “Zorg voor open communicatie. We leven immers in een wereld waarin kinderen wel heel snel opgroeien.”

Lees ook: Vrouw vertelt: ‘Ik smeekte mijn dochter geen kinderen meer te krijgen’

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Mamas Uncut, Her Family | Beeld: Reproductive Health Supplies Coalition (Unsplash)