Is het oké om elke dag op de weegschaal te gaan staan als je wilt afvallen?

Jezelf elke dag wegen heeft voor- en nadelen

Het kan verleidelijk zijn om jezelf elke dag te wegen, zeker wanneer je probeert af te vallen en jij je gewichtsverlies nauwkeurig probeert te tracken. Maar is dat eigenlijk wel zo’n slim plan, om elke dag op de weegschaal te gaan staan?

Grijs gebied

Of het oké is om jezelf elke dag te wegen? Een eenduidig antwoord op die vraag is er niet. “Dit is een van die vragen waarbij we balanceren tussen een gemedicaliseerd obesitasveld en het eetstoornisveld”, stelt klinisch psycholoog Mallory Frayn tegenover Washington Post. Ze benadrukt daarbij dat het een erg grijs gebied is. “We moeten dit per geval bekijken. Het is moeilijk om een uitspraak te doen als: dit is slecht voor iedereen.”

Zelf bepalen

Uiteindelijk moet je zelf bepalen in hoeverre het gezond voor je is om jezelf elke dag te wegen. En met gezond bedoelen we of het je mentale gezondheid niet schaadt. Aan de hand van de volgende voor- en nadelen kun je zelf bepalen in hoeverre het oké is voor jou om je elke dag te wegen.

Voordelen

Jezelf elke dag wegen kan voordelen hebben, al willen we benadrukken dat dit niet voor iedereen geldt. Uit onderzoek blijkt dat mensen die zich elke dag wegen, wat succesvoller kunnen zijn in het verliezen van gewicht – mits ze dit ook willen. Voor het onderzoek Temporal Patterns of Self-Weighing Behavior werden 1.042 mensen een jaar lang in de gaten gehouden. Mensen die zich elke dag wogen, bleken gemiddeld 1,7 procent meer gewicht te verliezen dan de mensen die niet elke dag op de weegschaal gingen staan.

“Voor sommige mensen helpt het om zichzelf verantwoordelijk te houden voor hun gewicht en om hun vooruitgang te zien”, vertelt diëtist Paula Doebrich. “Er zijn bepaald mensen die het nodig hebben om het getal naar beneden te zien gaan, en dat motiveert hen dan weer.” Ook professor Gareth R. Dutton vertelt dat het een goede manier kan zijn om je progressie te zien. “De weegschaal is dan een soort snelheidsmeter zoals in je auto, het veroordeelt je niet, maar het laat je zien hoe snel of langzaam je vooruitgang gaat.”

Nadelen

Jezelf elke dag wegen kan ook nadelen hebben. En die kunnen een behoorlijke impact op je mentale gezondheid hebben. Je kunt bijvoorbeeld geobsedeerd raken. Hierdoor kun je weer verkeerde keuzes maken, bijvoorbeeld wanneer je ziet dat je bent aankomen. “Misschien stel je dan een lager caloriedoel in voor die dag”, vertelt Frayn. “Of misschien ga je compenseren door een laxerend product te gebruiken.” Erg zorgelijk, want dit kan voor een eetstoornis zorgen. “Je voelde je dan onrustig door je gewicht, deed iets om van dat gevoel af te komen, zag dat het werkte en de volgende keer als je gewicht tegenvalt, doe je het weer.” Hierdoor kun je gefixeerd raken op het verkeerde, namelijk gewicht verliezen op een ongezonde manier, in plaats van je te focussen op een gezonde leefstijl.

Weten wat je weegt kan ook voor emotionele problemen zorgen, vertelt therapeut Kerry Heath. Volgens haar kan het ervoor zorgen dat je validatie haalt uit je gewicht, waardoor je ‘gevoelens van frustratie, verwarring en wanhoop ervaart’ als het getal niet overeenkomt met je wensen.

Lees ook: ‘Mijn vriend blijft maar zeggen dat ik moet afvallen en ik word er gek van’

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Washington Post | Beeld: SHVETS production (Pexels)