Dit kun je doen als je baby last heeft van luieruitslag

Luieruitslag

Maizena zou daarnaast een wondermiddel zijn

Als je kindje last heeft van luieruitslag, wil je je kindje het liefst zo snel mogelijk helpen. Maar hoe gaat die luieruitslag het snelst over en wat kun je doen om de pijn te verlichten? We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet.

Rode, schrale huid

Veel kindjes krijgen helaas een keer te maken met rode billen. Door het dragen van een luier kunnen kinderen luieruitslag krijgen. Deze uitslag kunnen ze op hun billen krijgen of op een andere plek waar de luier de huid bedekt. Je kunt de uitslag herkennen aan een rode, schrale huid. Als je de rode huid aanraakt, beginnen kindjes vaak meteen te huilen. In ontlasting en urine zitten stoffen die irriterend kunnen zijn voor de huid, bovendien kunnen urine en ontlasting de huid week maken. Als de luier dan langs de billen wrijft, wordt de irritatie van de huid erger. Daarnaast wordt de kans op irritatie en een schrale huid groter als je kind lang een vieze luier draagt.

Voorkomen

Allereerst is het belangrijk om te weten dat een luieruitslag niet gevaarlijk is. De uitslag is alleen wel heel pijnlijk voor je kind. Voorkomen is dan ook altijd beter dan genezen. Dit zijn manieren om een luieruitslag te voorkomen:

Luier verwisselen
Verschoon de luier van je kind minstens acht keer per dag. Zo voorkom je dat de huid van je kind week wordt en/of gaat irriteren.

Goed schoonmaken
Maak de billen van je kindje goed schoon met een zacht washandje dat je nat maakt met lauw water. Vergeet niet om de plooien en het gebied om de billen heen goed schoon te maken. Maak de billen nooit schoon met doekjes waar alcohol in zit. Dit kan luieruitslag soms zelfs erger maken. Reinig de billen bovendien altijd zacht maar grondig. Elk restje ontlasting dat per ongeluk achterblijft kan voor (nieuwe) irritatie zorgen. Als je de ontlasting niet goed kunt verwijderen, kun je eventueel een beetje extra babyolie op een doekje doen om het makkelijker weg te halen.

Herstelzalf
Om te voorkomen dat je kindje last krijgt van luieruitslag, kun je ook altijd een beetje zalf op de billetjes smeren die het herstel van de huid ondersteunt. Deze zalf kun je halen bij een drogist of apotheek, laat je wel altijd even informeren over het product. Ook kun je zinkzalf of zinkolie gebruiken.

Lekker laten luchten
Als je in de zomermaanden lekker buiten bent, kun je de luier van je kind ook gewoon lekker uit doen. De billen van je kind kunnen dan lekker luchten en daarnaast is het ook heerlijk voor je kindje als zijn of haar billen even niet verpakt zijn in een luier.

Genezen

Ondanks dat je nog zo goed let op het verschonen van de luier van je kind, kan je kind toch luieruitslag krijgen. Als je baby een luieruitslag heeft, hoef je meestal niet naar de dokter. Bij twijfel kun je natuurlijk wel altijd een arts raadplegen. Een luieruitslag gaat vaak vanzelf over als je de luier vaak genoeg verschoont, je de billen droog houdt en insmeert met wat zalf.

Verlichting

Als je zinkzalf op de pijnlijke billetjes smeert, ben je al goed op weg. Mocht de luieruitslag aanhouden, kun je ook (Zwitsal) talkpoeder of maizena gebruiken. Door wat van het poeder op de geïrriteerde huid te poederen, wordt het vocht geabsorbeerd en voorkomt het geïrriteerde plekjes op de huid.

Katoenen luiers

Soms kan een allergische reactie op een luieruitslag lijken. Als je gebruik maakt van katoenen luiers, kan het zijn dat je kindje een allergische reactie heeft op het wasmiddel. Soms blijft er een beetje wasmiddel in de stof achter en dit kan de billen van je kindje irriteren. Je kunt dit soms oplossen door gebruik te maken van biologisch wasmiddel. Daarnaast kun je katoenen luiers na het wassen ook nog even afspoelen met water en azijn. Voeg aan één liter water één eetlepel azijn toe. Zo zorg je ervoor dat je het laatste restje zeep uit de luiers verwijdert.

Lees ook: Cruciaal stappenplan: dit moet je doen als je kind hete thee over zich krijgt

Bron: Ouders en Zo, Zwitsal, Thuisarts | Beeld: Pexels