‘Ik heb ruzie met mijn stiefdochters om mijn familietradities’

stiefdochters

‘Ik heb ze gezegd dat ik ze nooit meer ergens bij zou betrekken’

Saskia* is moeder van Mila en Peter, maar heeft daarnaast ook nog twee stiefdochters: Linn en Eva. Saskia leerde hun vader Sven 26 jaar geleden kennen. Hij was toen al zes jaar gescheiden van Lydia. Klinkt allemaal koek en ei, maar toch loopt het vaak niet zo lekker tussen Saskia en haar stiefdochters. Op Reddit uit ze haar frustraties.

Stiefdochters

“Toen Sven en ik besloten om zes jaar geleden het ja-woord aan elkaar te geven, ontstond er een kleine discussie tussen Linn, Eva, Lydia en mij”, schrijft Saskia. “We kwamen tot de conclusie dat ik als tante zou worden gezien door Linn en Eva, aangezien ze geen ander ouderlijk figuur wilde, wat ik ook snapte.”

Toen beide stiefdochters aankondigden dat ze gingen trouwen, behandelden ze Saskia daarom ook als een gewone ‘gast’ die geen deel uitmaakte van het feest. Iets wat Saskia helemaal prima vond. “Datzelfde gebeurde ook toen ze kinderen kregen. Maar de kinderen noemen me dan wel hun ‘bonusoma’, wat ik heel leuk vind. Ook ‘oma’ Lydia vindt dit geen probleem, aangezien wij juist heel goed met elkaar overweg kunnen”, vervolgt Saskia.

Traditionele cadeaus

“Mila kwam er een jaar geleden achter dat ze zwanger was, en was toen inmiddels al een tijdje verloofd”, schrijft Saskia. “Ik organiseerde haar babyshower en ik had prachtige cadeaus voor mijn dochter ontworpen: een handgemaakte babyuitzet, een ingelijst geborduurd babykamerbordje met zijn initialen, een handgemaakte klamboe en een hand geborduurde zakdoek met zijn initialen.” Erg mooie cadeaus zou je denken, maar toch viel dit niet zo goed bij Saskia’s stiefdochters. “Linn vertelde me een paar dagen later tijdens een familiediner dat ze zich een beetje buitengesloten voelde omdat ik mijn dochter handgemaakte cadeaus had gegeven”, vervolgt Saskia. “Ik zei haar dat Mila traditionele cadeaus van mijn kant van de familie kreeg en dat ik hen er niet mee wilde belasten.”

Bruiloft

“Tijdens de bruiloft van mijn dochter hield ik een moeder-dochter speech en gaf ik Mila een traditioneel cadeau: een in leer gebonden dagboek met haar initialen in bladgoud. De traditie was door mijn moeder gestart toen ik ontdekte dat ik zwanger was, waarbij ze elke maand brieven schreef naar mijn dochter. Daarna nam ik het over door brieven te schrijven voor mijn kleindochter.” En hoewel dit een prachtig gebaar was op de grote dag van haar dochter, konden Linn en Eva er niet van genieten.

Boos

Saskia’s stiefdochters zeiden een aantal dagen na de bruiloft opnieuw dat ze vonden dat ze haar dochter erg mooie cadeaus gaf. “Ze vertelden me dat ik mijn aanstaande biologische schoonzoon nu al beter behandelde dan hun kinderen!”, schrijft Saskia gefrustreerd. “Ik vertelde ze dat dit gewoonweg mijn familietradities waren en dat ik hen er niet mee wilde belasten.”

Toch wilde Saskia haar stiefdochters niet buitensluiten en besloot ze hen ook tijdens kerst een dagboek te geven. “Maar toen ik ze gaf, wilden ze het niet aannemen! Ze zeiden me dat ze geen ‘gedwongen’ cadeaus wilden”, schrijft Saskia. “Ik was boos en viel tegen ze uit. Niks is goed bij hen! Ik heb ze gezegd dat ik ze nooit meer ergens bij zou betrekken en ik ben boos weggegaan. Maar nu ik thuis ben, voel ik me best wel schuldig…” Vind jij het terecht wat Saskia heeft gedaan?

*Alle namen in dit stuk zijn verzonnen. Op Reddit doet de vrouw haar verhaal onder de naam steeep_moom.

Lees ook: ‘Mijn zus eiste dat mijn dochter haar haar afknipte voor haar bruiloft’

Artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest.

Bron: Reddit | Beeld: Pexels