Feit of fabel: verslechtert je vruchtbaarheid echt zo hard na je 35e?

vruchtbaarheid 35e

Die magische grens van 35 jaar blijkt een bijzondere oorsprong te hebben

Heb je een kinderwens? Dan word je er bijna mee platgegooid: ná je 35e kun je de hoop beter opgeven qua vruchtbaarheid. Het zou allemaal niet te doen zijn, je had je eitjes maar moeten laten invriezen, en ga zo maar door. Maar is dat eigenlijk wel zo?

Zwanger

Het is lang niet voor iedereen even vanzelfsprekend om zwanger te worden. Sommigen kiezen er bewust voor om geen kinderen op de wereld te zetten; anderen willen wel, maar het lukt simpelweg niet. We weten inmiddels dat leeftijd veel te maken heeft met vruchtbaarheid, en heel vaak hoor je in het bijzonder dat eicellen na je 35e veel problemen zouden opleveren. Zo zou één op de drie vrouwen tussen de 35 en 39 jaar na een jaar proberen nog niet zwanger zijn geraakt.

Drie eeuwen

Jean Twenge, onderzoeker aan de San Diego State University, is in de cijfers gedoken en deed een opmerkelijke ontdekking. Zo is die ‘grens’ van 35 jaar namelijk afkomstig uit de achttiende eeuw. Juist: in het Frankrijk van de jaren 1700 is onderzoek gedaan naar voortplanting en vruchtbaarheid, en hieruit kwam die vaak-genoemde statistiek over één in de drie vrouwen. “Ze hebben in Frankrijk naar geboorteregisters van de kerk gekeken en op basis daarvan trokken ze conclusies hoe snel mensen nog zwanger zouden raken na een bepaalde leeftijd.” Maar goed: het waren andere tijden. Een modern dieet, elektriciteit, of degelijke gezondheidszorg? Dat kende men destijds nog niet. Dat is allemaal flink verbeterd sindsdien, dus zouden die cijfers over vruchtbaarheid niet ook anders zijn?

Recent onderzoek

Het antwoord op die vraag is duidelijk. In 2004 werd onderzoek gedaan naar vrouwen tussen de 35 en 39 die zwanger probeerden te raken. En wat bleek? Binnen een jaar had maar liefst 82% succes. Een flink verschil met die 33% dus!

Na het veertigste levensjaar zijn de cijfers wat onduidelijker, maar het is absoluut niet onmogelijk om dan zwanger te raken, legt onderzoeker David James van de Britse gezondheidsdienst uit. En nog meer goed nieuws: volgens James zijn er aanwijzingen dat de vruchtbaarheid in onze tijden steeds beter wordt. “De kans dat een vrouw rond haar veertigste zwanger op natuurlijke wijze raakt, is sinds 2004 alleen maar groter geworden.” Kortom: stressen om je vruchtbaarheid voor je 35e verjaardag? Nergens voor nodig!

Lees ook: Expert deelt tips: hoe weet je eigenlijk of je kinderen wilt?

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: BBC | Beeld: Unsplash, Anna Hecker