‘Ik wees de eerste ontmoeting met mijn dochter af’

dochter

‘Ik associeerde haar meteen met een periode van misbruik’

Amy* heeft een dochter gekregen toen ze nog maar zestien jaar was. Omdat ze in die tijd geen goede basis had om voor haar te zorgen, stond ze haar af aan een ander gezin. Maar nu Amy een aantal jaren verder is en zelf een gezin heeft gesticht, wil haar eerste dochter ineens weer contact met haar. Op Reddit vraagt Amy om advies.

Zwanger

“Toen ik zestien was, was ik zwanger van mijn eerste kindje”, begint Amy. “Maar omdat mijn thuissituatie niet goed was en de relatie met de vader van het kind ook niet van een leien dakje ging, besloot ik om haar af te staan”, vervolgt ze. “Gelukkig ontmoette ik een superlief gezin waarvan ik wist dat ze mijn dochter goed zouden opvoeden en nam afscheid van mijn dochter.”

Misbruik

Naarmate Amy ouder is geworden, heeft ze de liefde van haar leven gevonden en drie kinderen op de wereld gezet: Luca, Roos en Mees. “Ik hou van mijn kinderen en ben heel erg gelukkig”, schrijft ze. Totdat Amy ineens een onbekend telefoontje kreeg. “Dit jaar kreeg ik tijdens de vakantie ineens een telefoontje van een nummer dat ik niet kende. Ik nam op en het bleken de ouders te zijn van mijn dochter die ik op mijn zestiende kreeg.”

Amy schrijft dat de ouders haar dochter hadden verteld dat ze geadopteerd was en dat ze haar ‘eerste mama’ heel graag wil ontmoeten. “Ik was nogal ontroerd dat ze me wilde ontmoeten, maar ik associeerde haar meteen met een periode van misbruik. Haar biologische vader was namelijk niet bepaald iemand die dichtbij me stond. Ik wist dat als ik haar zou zien, ik alleen maar aan die moeilijke periode zou denken.” Met pijn in haar hart sloeg Amy de ontmoeting af.

Ontmoeting

“Even later vertelde ik mijn man over het telefoontje en dat ik de ontmoeting had afgewezen”, vervolgt Amy. “Mijn man zei me juist dat ik mijn dochter de hand had moeten reiken, maar ik zei hem dat ik dat gewoon niet wilde. We denken er allebei anders over, maar het is niet zijn dochter dus hij heeft er niks over te zeggen. Daarnaast wist hij dat ik er een trauma aan had overgehouden en hij wist hoe schuldig ik mij voelde door haar af te staan.” Toch negeert Amy’s man haar woorden en staat hij erop om haar dochter te ontmoeten. “Ik weet nu echt niet meer wat ik moet doen”, schrijft Amy. Wat adviseer jij haar?

*De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Op het forum doet de vrouw haar verhaal onder de naam throwaway93748291.

Lees ook: ‘Mijn schoonmoeder bemoeit zich te veel met de relatie tussen mij en mijn stiefzonen’

Artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Pexels