Geef om deze reden nooit honing aan kinderen jonger dan één jaar

jonge kinderen baby's honing

Honing kan erg gevaarlijk zijn voor jonge kinderen

De meesten vinden het heerlijk, honing. Ook voor kinderen lijkt dit zoete natuurproduct een traktatie, maar toch kan het voor jonge kinderen erg gevaarlijk zijn. Veel ouders worden ervan op de hoogte gesteld dat honing niet goed is voor kleine kinderen, maar waarom is dit eigenlijk? Op die vraag geven we het antwoord.

Nu weet je waarom je honing beter niet kan geven aan kinderen die jonger dan één jaar zijn.

Gevaarlijke bacterie

In het natuurproduct zit een bepaalde bacterie die schadelijk kan zijn voor jonge kinderen. Je zou verwachten dat er niets gevaarlijks kan zijn aan een ‘gezond’ product als honing en dat is ook zo, echter lopen de jongsten onder ons wél gevaar. In honing zit namelijk Clostridium botulinum dat zich van nature in de aarde bevindt, maar door contact met bijen in honing terecht kan komen.

Ziekte van botulisme

Voor mensen met een gezonde darmflora is er niets aan de hand en kan deze bacterie gewoon geconsumeerd worden. Voor kinderen die nog jonger zijn dan één jaar oud is het een ander verhaal, hun darmen zijn namelijk nog niet bestand tegen deze bacterie. De bacterie kan de ziekte van botulisme veroorzaken. Deze ziekte kan levensgevaarlijk zijn voor kinderen tussen de één en zes maanden oud.

Symptomen

Het is belangrijk om de symptomen van deze ziekte te herkennen bij jonge kinderen. Wanneer de bacterie Clostridium botulinum eenmaal in de darmen van een baby terecht komt, kan het in een razendsnel tempo vermeerderen. Gebeurt dit bij een baby dan merk je dat een baby slapper wordt, moeite heeft met slikken, trager reageert, moeilijker ademt en slechter eet. Wanneer je er vroegtijdig bij bent, is de ziekte goed te behandelen. Meestal is het toch lastig om de symptomen tijdig te herkennen bij kinderen, waardoor de kans op overlijden groter wordt.

Jonge kinderen

Hebben kinderen het eerste levensjaar bereikt, dan zijn ze uit de gevarenzone. Na deze leeftijd zijn de darmen van kinderen sterk genoeg om de ziekteverwekkende bacterie uit honing te bestrijden. Volgens het Voedingscentrum kan de bacterie ook voorkomen in andere producten, als: vlees, knoflook, zelfgemaakte groenten en olie.

Lees ook: Hoeveel water moet je drinken als je zwanger bent?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: Het VoedingscentrumOuders van NuPure Wow, Margriet | Beeld: Unsplash