‘Mijn schoonmoeder bemoeit zich te veel met de relatie tussen mij en mijn stiefzonen’

schoonmoeder

‘Ik vroeg haar waarom ze zo vreselijk was tegen me en waarom ze me niet hielp’

Mila* is zes jaar geleden getrouwd met haar grote liefde Mike. Hij was op dat moment weduwnaar van twee kinderen, Jack en James, die nu beide tieners zijn. Mila wilde nooit de ‘moederrol’ op zich nemen, omdat de kinderen dit ook hadden aangegeven en dat vond ze prima. Totdat haar schoonmoeder zich ermee ging bemoeien. Op Reddit doet Mila haar verhaal. 

Stiefmoeder

“Mike zijn eerste vrouw is overleden”, begint Mila. “Een jaar na het overlijden van zijn vrouw ontmoette hij mij. We begonnen eerst als vrienden, maar naarmate de tijd vorderde werden we meer dan dat”, vervolgt ze. “Ik kan gelukkig goed opschieten met mijn stiefzonen. Ze wilden nooit dat ik mij als moeder tegenover hen gedroeg, en dat vond ik prima. Ik was allang blij dat we een vriendschap konden opbouwen met elkaar en misschien een hechte band konden krijgen.”

Toch lijkt dit allemaal niet zo makkelijk te gaan als Mila dacht. Haar schoonmoeder Imke bemoeit zich namelijk erg veel met de opvoeding van Jack en James. “Sinds Mike en ik getrouwd zijn, hebben zijn ouders duidelijk gemaakt dat ik mijn rol als moeder van de jongens moet omarmen. Mike vertelde hen al dat ze daarmee moesten ophouden, maar toch kreeg ik af en toe commentaar als de jongens zich niet konden gedragen. Ik vond het vervelend, maar probeerde het altijd te negeren”, schrijft Mila.

Afstandelijk

Toch begon Mila te merken dat de relatie tussen haar en de jongens afstandelijk bleef. “We kunnen goed met elkaar opschieten zoals ik al eerder zei, maar dat is het dan ook”, legt ze uit. “Ze maken het me totaal niet moeilijk, maar ik voel me soms gewoon buitengesloten. Daarbij hielpen de opmerkingen van mijn schoonfamilie ook niet. Ik krijg het gevoel dat ik niets goed kan doen”, vervolgt Mila.

“De jongens wilden niet dat ik me als hun moeder gedroeg, maar dat betekende dat mijn schoonfamilie me zag als een nutteloze toevoeging aan het leven van hun kleinzonen. Maar ik wilde ook niet de stiefouder zijn die zich opdrong aan de kinderen. Toen ik zwanger werd, werd het alleen maar erger. Mijn emoties liepen meer op en de afstand die er was tussen mij en de kinderen voelde ik steeds heftiger. Daarnaast hielden mijn schoonouders me telkens in de gaten om te kijken of ik de baby boven de jongens verkoos.”

Ruzie

Toen de baby er eenmaal was, was de moeder van Mila een grote steun voor haar en hielp haar elke dag. “Op een dag kwam Imke langs toen mijn moeder er ook was”, schrijft Mila. “Mijn schoonmoeder vertelde dat ze aan Jack en James had gevraagd of ze mij als kerstcadeau een aantal leuke foto’s van zichzelf wilde geven als een soort van ‘moederslinger’. Dit hadden ze echter afgewezen, waar Imke erg van was geschrokken. Ze vertelde me dat ze het raar vond dat de jongens dit niet wilde doen en dat ik daar maar iets aan moest gaan veranderen.”

Mila’s moeder greep in en vertelde Mila haar schoonmoeder dat het wel genoeg was geweest en dat ze beter weg kon gaan. “Tot mijn verbazing zei Imke tegen mijn moeder dat ze zich er niet mee moest bemoeien! Daarnaast zei ze me dat ik het haar kleinzonen verplicht was om hen niet het gevoel te geven dat ze geen moeder hebben. Ik maakte haar duidelijk dat ze nooit wilde dat ik hun moederfiguur zou zijn en dat dat ook nooit ging gebeuren. Ik vroeg haar waarom ze zo vreselijk was tegen me en waarom ze me niet hielp. Ze is nu nog steeds boos op me, maar gelukkig staat Mike achter me. Ik weet niet alleen niet meer wat ik moet doen.” Wat adviseer jij Mila?

*De namen in dit artikel zijn gefingeerd. Op het forum doet de vrouw haar verhaal onder de naam Dear-Series-830.

Lees ook: Zo lukt het je om minder op je telefoon te kijken

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest.

Bron: Reddit | Beeld: Pexels