‘Ik wil niet dat mijn dertienjarige dochter weer bij ons komt wonen’

dertienjarige dochter

‘Ze had de politie gebeld en vertrok naar haar vader’

Tussen Franka* en haar dertienjarige dochter Yvon gaat het niet goed. Sterker nog: het gaat zelfs zo slecht dat Yvon de politie heeft gebeld over haar eigen moeder en vervolgens de biezen heeft gepakt. Wanneer ze een paar weken later tóch weer thuis wil komen wonen, ziet Franka dat echter niet zitten. Op Reddit vraagt ze om advies.

Dertienjarige dochter

“Ik heb een dertienjarige dochter. Haar vader en ik zijn als vrienden uit elkaar gegaan”, schetst Franka de situatie. Doordeweeks verblijft Yvon bij haar, en de weekenden en feestdagen spendeert ze bij haar vader. “Dit werkte altijd goed voor ons, zelfs toen we beiden nieuwe partners kregen. Mijn ex is inmiddels naar de andere kant van het land verhuisd, maar zelfs nu zorgen we samen dat Yvon hem blijft zien.” So far so good, maar helaas gaat het steeds verder bergafwaarts met Yvon.

Puberen

“Zo rond haar twaalfde begon ze flink te puberen en werd Yvon echt een kleine heks! Ze luisterde niet meer naar ons, pestte haar broertjes en zusjes constant, was respectloos naar mij en m’n man toe, begon met drinken en sneakte constant weg naar late feestjes”, deelt een emotionele Franka. “We hebben van alles geprobeerd en hebben haar zelfs een poos in therapie gehad. Niets werkte. Sterker nog: het ging van kwaad tot erger”, schrijft ze. “Ze is begin dit jaar dertien geworden, en heeft er nu een gewoonte van gemaakt dat ze roept dat ze ons haat en bij haar vader wil wonen”, legt Franka uit.

Politie

Maar dan gaat Yvon nog een stapje verder. “Yvon heeft de politie over ons gebeld, en zei dat ze misbruikt werd omdat we geen dure smartphone voor haar wilden kopen – dat konden we simpelweg niet betalen”, onthult Franka. “Het was verschrikkelijk. De politie en kinderbescherming moesten langskomen en ondervraagden ons over de zogenaamde ‘misbruik’, terwijl Yvon met een grijns vertelde dat ze bij haar vader wilde wonen. Je kon duidelijk zien dat het haar niks deed hoeveel stress ze ons bezorgde.” Zo gezegd, zo gedaan: nadat het onderzoek klaar is, belt Franka haar ex-man. Die gaat akkoord met het voorstel, en dus vertrekt de dertienjarige Yvon naar haar vader.

Spijt

Inmiddels zijn we een paar weken verder, en is de sfeer bij Franka thuis volledig omgeslagen. “De laatste drie weken zijn mijn kinderen zoveel gelukkiger en mijn man ik en hebben zoveel minder stress”, deelt ze. “Het voelt eindelijk niet meer alsof er elk moment een bom kan afgaan!” Maar Yvon heeft spijt, blijkt nu. “Ze belde me gisteravond huilend op en vertelde me dat ze het haat bij haar vader en dat ze weer bij ons wil komen wonen.” Oei…

Wat nu?

Franka staat nu in dubio. “Ik zei haar dat ze zelf de keuze had gemaakt om bij haar vader te wonen, en dat het me spijt, maar dat ze daar nu moet blijven. Ze bleef maar smeken, maar het voelde zoals altijd wanneer we haar iets weigerden en ze simpelweg bleef drammen om haar zin te krijgen.” Na het gesprek met haar dochter, krijgt Franka een telefoontje van haar ouders. “Ze vroegen hoe ik mijn eigen dochter dit aan kon doen”, legt Franka uit.

“Mijn ouders sturen me nu continu boze berichten dat ik mijn kind zomaar verwaarloos. Zit ik fout?” vraagt ze daarom op Reddit.

*Alle namen in dit stuk zijn gefingeerd. Op Reddit doet de vrouw haar verhaal onder de naam Radiant_Ad1421.

Lees ook: ‘Mijn stiefdochter weigert op te staan om voor onze kinderen te zorgen’

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Andrew Neel