‘Mijn stiefdochter weigert op te staan om voor onze kinderen te zorgen’

stiefdochter

‘Ze zei dat ze niet hun moeder is en ik mijn man maar moest vragen’

Celine* is getrouwd met Frans. Die heeft een zestienjarige stiefdochter, Madelief, uit een eerder huwelijk. Samen hebben ze nog eens vier kinderen. Celine is volkomen uitgeput door de zorg voor haar gezin, en heeft daarom Madelief om hulp gevraagd in de ochtend. Die weigert echter, en nu ook Frans de kant van Madelief kiest, vraagt ze zich af of haar verzoek dan écht zo onredelijk was.

Groot gezin

“Frans en ik hebben net vorige maand ons laatste kindje gekregen”, schrijft Celine op Reddit. “Frans’ stiefdochter Madelief woont ook bij ons, en samen hebben we nu Jorik (7), Merel (5), Lennart (3) en baby Jeroen. Mijn stiefdochter en ik zijn niet echt close, maar ze kan het wel heel goed vinden met haar jongere stiefbroertjes en -zusje.” Hoewel zo’n groot gezin natuurlijk zorgt voor veel leven in de brouwerij, heeft het ook een keerzijde. Celine is namelijk uitgeput.

Verkeerde been uit bed

“Ik heb Madelief nooit eerder iets als dit gevraagd. Frans had vroeger een andere baan met flexibele tijden, maar nu moet hij om 6 uur ‘s ochtends al aanwezig zijn. Ik doe dus de nachtdienst met de baby, zodat hij uitgerust op z’n werk aankomt.” Maar dat eist z’n tol. Celine legt uit dat ze inmiddels last heeft van migraines omdat ze zo weinig slaapt en wakker wordt van een set rondrennende kinderen.

“Madelief is heel makkelijk – ik hoef bijna niets voor haar te doen, omdat ze prima voor zichzelf kan zorgen. Ze wordt ongeveer gelijk met de jongere kids wakker, maar ze heeft nooit trek in ontbijt en blijft dus in haar eigen kamer om zich klaar te maken voor de dag”, legt Celine uit. En daarom bedenkt Celine een plan voor haar stiefdochter.

Verzoek

“Ik nam Madelief vandaag even apart en vroeg haar of ze niet twintig minuten eerder kon opstaan, zodat ik een uurtje kon uitslapen. Zij zou dan ontbijt maken voor de kinderen en dan zou ik ze om 08.00 uur naar school kunnen brengen.” Maar tot Celines grote schrik zegt Madelief nee. “Ze zei dat de jongsten allemaal heel druk zijn, en dat ze niet denkt dat ze die zorg in haar eentje aankan. Volgens haar zou ze Lennart niet kunnen overtuigen om zijn hele ontbijt op te eten, en zag ze het ook niet zitten om Jorik en Merel aangekleed en klaar voor school te krijgen.”

‘Niet hun moeder’

Celine probeert nog in discussie te gaan: “Ik wilde uitleggen hoe slecht ik me voel en dat ik niet goed slaap, maar Madelief haalde alleen haar schouders op. Ze zei: ‘Ik heb al nee gezegd. Ik ben niet hun moeder. Vraag pap maar om hulp of huur een oppas in. Ik blijf ‘s avonds laat op om m’n huiswerk te doen, maar ik vraag je niet eens om mijn ontbijt te maken of me naar school te rijden’, en daarna liep ze weg.” Celine blijft verbaasd achter, en besluit het over een andere boeg te gooien.

Vader to the rescue?

“Ik appte mijn man dat ik denk dat het een goed idee is om Madelief van mijn plan te overtuigen”, deelt Celine op Reddit. Maar ook deze aanpak verloopt niet volgens plan. “Frans reageerde dat ik me als een trut gedroeg en dat Madelief gelijk had. Hij zei dat ik het hém had moeten vragen, en dat hij de komende nachten wel voor Jeroen zou zorgen. Hij klonk behoorlijk boos aan de telefoon.” Celine snapt de reactie van haar man niet. “Madelief hoeft maar 20 minuten eerder op te staan. Waarom is dat zo’n big deal?” Wat vind jij?

*Alle namen in dit stuk zijn gefingeerd. Op Reddit doet de vrouw haar verhaal onder de naam Objective-Cry-9118.

Lees ook: Stiefmoeder twijfelt: ‘Mijn stiefdochter wil me ‘mama’ noemen’

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Providence Doucet