Heeft je kind een woedeaanval? Dit is het slechtste wat je dan kunt zeggen

Woedeaanvallen bij jonge kinderen zijn niet ongewoon, zo zal elke ouder wel weten

Het ene moment is je kind nog leuk met je aan het spelen en het andere moment barst hij of zij in woede uit, omdat iets net niet kan zoals hij of zij wil. Je kind tot rede brengen kan dan erg lastig zijn. Er is geen gouden formule voor het kalmeren van je kind, maar er zijn wel dingen die je op zo’n moment niet moet zeggen.

Vuur met vuur bestrijden is nooit een goed idee.

Nooit zeggen

Eigenlijk zijn er twee dingen die je niet moet doen wanneer je kind een woedeaanval heeft. Eerlijk is eerlijk: het is best lastig. Zo moet je te allen tijde zelf kalm blijven, hoe moeilijk dat soms ook is wanneer je kind niet tot bedaren lijkt te komen. Lukt het je om kalm te blijven? Heel goed, dan heb je het eerste obstakel gehad. Het tweede wat je nooit moet zeggen is: ‘doe rustig’.

Ontkenning

Aan Metro legt klinisch psycholoog Dr. Amanda Tadrous uit dat het een heel slecht idee is om tegen je kind, maar ook tegen een volwassene, te zeggen dat hij of zij rustig moet worden. “Wanneer je tegen iemand ‘word rustig’ zegt, doe je niets anders dan de gevoelens van diegene ontkennen”, legt ze uit.

Negatieve gevolgen

Door tegen een kind te zeggen dat hij of zij kalm moet worden, beweer je in principe dat het gevoel van je kind over de situatie onterecht is. Hierdoor krijgt je kind het gevoel dat hij of zij er niet toe doet. Volgens Tadrous kan dit erin resulteren dat kinderen later moeilijker om kunnen gaan met nare situaties, omdat het hen herinnert aan de situatie in hun jeugd waarin hun gevoelens werden genegeerd.

Lees ook:Waylon over vaderschap: ‘Ik wil mijn kinderen geven wat ik zelf gemist heb’

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: Metro UK | Beeld: Pexels