Waarom kinderen vanaf 8 jaar eigenlijk hun eigen lunch moeten inpakken

kinderen lunch

Volgens opvoedexperts is dit beter voor je kinderen

Als ouder zijn je ochtenden voornamelijk gevuld met het smeren van broodjes, het snijden van appels en het vullen van de lunchtrommels. Maar heb jij een kind van boven de acht jaar? Goed nieuws, dan kan die dat prima zelf (alhoewel, misschien kun je beter zelf de appels snijden).  Volgens opvoedexperts is het ook nog eens heel goed voor je kinderen als zij zelf hun lunch inpakken. 

Vaardigheden

Dat zegt opvoedexpert dr. Damon Kurb, auteur van Raising an Organized Child. “Bij het inpakken van een lunch heb je verschillende vaardigheden nodig. Zo is het belangrijk dat je kunt plannen en dat je problemen kunt oplossen”, zegt hij in de Today’s Show. Volgens dr. Kurb is het belangrijk dat kinderen deze vaardigheden al op jonge leeftijd ontwikkelen. Vanaf een jaar of acht zouden ze daarom prima hun lunch kunnen inpakken.

Trots

Daarnaast willen kinderen ook vaak dingen zelf doen. Het zal ze daarom ook een trots gevoel geven als ze hun eigen lunchtrommel mogen vullen. Als ouder moet je je kinderen hierin stimuleren, aldus de expert. “Het is onze taak als ouder om ze te coachen en ze te leren hoe je zulke dingen effectief en goed doet.”

Broodjes Nutella en vijf koekjes

Oké, klinkt allemaal best goed. Maar het blijven natuurlijk kinderen, zul je ongetwijfeld denken. Voor je het weet nemen ze elke dag broodjes met Nutella en vijf koekjes mee naar school. Ook dat hoort bij het proces, zegt dr. Kurb. “Je leert door fouten te maken. Als wij alles voor onze kinderen doen, hebben zij geen kans meer om deze fouten te maken en hiervan te leren.” Natuurlijk kun je als ouder hier en daar best helpen. Snijd bijvoorbeeld alvast een appel in stukjes en leg de worteltjes klaar. Maar laat het verder aan je kinderen om hun lunch in te pakken. Ga jij het proberen?

Lees ook: 7 tips om je kind met veel plezier bewust te laten eten 

Bron: Her Family | Beeld: Pexels, August de Richelieu