‘Is het raar dat ik ervoor kies om een alleenstaande moeder te worden?’

alleenstaande moeder

Wat vind jij hiervan?

Huisje, boompje, beestje: voor veel mensen is het de droom. Samenwonen, trouwen en een gezinnetje stichten. Hetty* wil wel graag kinderen, maar voor haar hoeft dat samenwonen en trouwen niet zozeer. Sterker nog: zij kiest ervoor om later alleenstaande moeder te worden.

Niet trouwen

“Ik weet honderd procent zeker dat ik niet wil trouwen. Nooit. Zelfs niet als ik kinderen krijg”, vertelt Hetty op het forum Mumsnet. Daar heeft ze zo haar redenen voor. Zo vertelt ze op dat ze hoogopgeleid is en genoeg verdient en dus niet afhankelijk wil zijn van het inkomen va een ander, dat ze voldoende geld op haar spaarrekening heeft en na een zwangerschap gewoon weer aan het werk gaat.

Identiteit kwijtraken

Maar dat zijn niet de enige redenen waarom Hetty niet in het huwelijksbootje zou willen stappen. Zo heeft ze zo haar fundamentele redenen om niet te trouwen, vertelt ze. “Het is patriarchaal. Het huwelijk is ontworpen door mannen om de seksualiteit van de vrouw te beheersen. Ik hou ook niet van het idee om de naam van de man over te nemen”, schrijft Hetty op het forum. “Ik hou niet van het idee dat je hele identiteit voor altijd zal verdwijnen.” Bovendien vindt ze bruiloften maar saai en duur.

Alleenstaande moeder

Het is wel duidelijk dat Hetty geen voorstander is van het huwelijk. Nu hoef je natuurlijk niet per se te trouwen om samen met iemand een relatie te hebben en een kind op te voeden. Toch lijkt het erop dat Hetty ook niet zit te wachten op een relatie en haar kind later liever alleen opvoedt. “Ik zou best bereid zijn om een alleenstaande moeder te worden, omdat ik denk dat dat een stuk makkelijker is”, schrijft ze op het forum. “Ik kan mijn kind opvoeden zoals ik wil en mag zelf alle beslissingen nemen. Ook zal ik me tijdens de babyfase een stuk meer uitgerust en ontspannen voelen, omdat ik niet word afgeleid door mijn man en onze relatieproblemen”, aldus de vrouw.

Kinderwens

“Ik heb zelf (nog) geen kinderen, maar ik verlang al sinds mijn zestiende naar mijn eigen gezin (alleen kinderen). Ik heb zelfs de namen al uitgekozen”, vertelt Hetty. “Hoewel mijn ouders nog altijd gelukkig getrouwd zijn, heb ik het huwelijk altijd al een raar concept gevonden. Maar het is pas onlangs dat ik heb besloten dat ik absoluut niet wil trouwen.” Toch vraagt ze zich af of het gek is dat ze ervoor kiest om een alleenstaande moeder te worden. Wat vind jij?

*Hetty is niet de echte naam van de vrouw. De vrouw doet haar verhaal op het forum Mumsnet.

Lees ook: ‘Mijn beste vriendin vertelde mijn echtgenoot dat ik vreemd ben gegaan’

Bron: Mumsnet | Beeld: Unsplash