Lijk jij ook zoveel op je moeder? Volgens de wetenschap is dít de reden!

moeder dochter

De wetenschap heeft nu een verklaring voor deze sterke gelijkenis

Wanneer je bij de uitspraak; ’twee zielen, één gedachte’ gelijk aan je moeder denkt, is dat zo gek nog niet. Dat jullie vaak over veel dingen hetzelfde denken en dat je in veel andere opzichten ook op haar lijkt heeft niet alleen maar te maken met een hechte band die tussen jullie in de loop der jaren gegroeid is, volgens de wetenschap zit het blijkbaar ook in jullie genen. 

In het wetenschappelijke tijdschrift the Journal of Neuroscience is onlangs een onderzoek gepubliceerd dat concludeert dat die hechte moeder-dochterband ook grotendeels aan jullie genen ligt.

Genen van de moeder
In het onderzoek werden in totaal 35 gezinnen onderzocht waarbij werd gekeken naar hun hersenactiviteit en of hier bepaalde verbanden in te vinden waren. Wat bleek? De hersenactiviteiten van moeders en dochters vertoonden de meeste gelijknissen. Hoe je als persoon emotioneel gezien reageert op bepaalde dingen of situaties wordt onder andere bepaald door het genetisch materiaal dat je van zowel je vader als moeder ontvangt. Het zogeheten matrilineal transmission pattern bepaald uiteindelijk dat jij emotioneel gezien meer op je moeder lijkt dan op je vader of broer(tje) (mocht je deze hebben natuurlijk). Dit gen afkomstig vanuit de moeder is dominanter dan het gen dat je van je vader erft wanneer je dit als dochter ontvangt. Het gen heeft dus een grotere impact op jou dan op je eventuele broer(tje). Geen wonder dus dat jij en moeder het altijd zo roerend met elkaar eens zijn!

Lees ook: Het internet snapt er niets van: wie is de 40-jarige moeder op deze foto?!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Jan Magazine | Beeld: Unsplash