‘Ik ben bang dat mijn volwassen dochters niets met me te maken willen hebben’

contact dochters

De moeder is bang dat ze zich te veel opdringt, maar het lukt haar niet om goed contact te onderhouden met haar dochters

Xandra* heeft twee dochters die inmiddels in de dertig zijn. Hoewel ze graag bij hun leven betrokken wil blijven, lijken haar kinderen juist afstand van haar te nemen. Op de website Slate vraagt de wanhopige moeder om advies.

Weerbericht

“Een tijdje geleden stuurde ik mijn 35-jaar oude dochter een link naar het weerbericht van het gebied waar zij woont. Het ijzelde en het was glad op de weg, dus ik maakte me zorgen over haar rit naar werk. Mijn dochter belde me op om te vragen of ik niet zulke dingen door wilde sturen, ‘alsof ik dacht dat ze zelf niets kon.’ Ik snap dat ze een grens trekt, maar ik doe nu eenmaal graag dingen voor de mensen van wie ik hou”, vertelt Xandra. “We kletsen daarna nog wel even over hoe het met ons ging, maar toen moest ze naar haar werk. Ze zei dat ze in het weekend wel wat langer kon bellen.”

Stilte

Van dat tweede telefoontje komt echter niets. Xandra vraagt zich af of dat komt omdat haar dochter haar te bemoeizuchtig vond en afstand wil houden. Maar het gaat al lange tijd niet goed tussen moeder en dochters. “Ik hou zelf niet van bellen”, vertelt Xandra. “Wanneer ik met mijn dochters praat, vallen er vaak lange stiltes en soms hoor ik hen ongeduldig zuchten. Ik probeerde een tijdje om te schrijven in plaats van te bellen, maar dan kreeg ik geen antwoord. Nu heb ik het gevoel gekregen dat mijn dochters vinden dat ik me aan hen opdring, hoe weinig ik ook bel, app of mail. Ik hou ontzettend veel van hen, maar ik wil niet dat ze me zien als een last. Maar soms voelt het alsof we helemaal geen band hebben. Iedereen die ik ken met volwassen kinderen hebben veel vaker contact.”

Pijn verzachten

Xandra vraagt zich af of er andere mensen zijn die ook weinig contact hebben met hun volwassen kinderen. “Ik weet niet hoe ik de situatie kan veranderen en dat maakt me erg droevig. Hoe kan ik me iets beter voelen over deze afstandelijke relatie met mijn dochters?” Wat zou jij Xandra aanraden in dit geval? Moet ze blijven proberen om het contact te onderhouden, of haar dochters de ruimte geven die ze zo graag lijken te willen?

*Xandra is niet de echte naam van deze vrouw. Haar brief ondertekent ze met de naam ‘Too Much Mom’.

Lees ook: Isa heeft geen contact meer met haar dochter: ‘Kan ik haar alsnog een verjaardagswens sturen?’

Bron: Slate | Beeld: Pexels