Opvoedkwestie: ‘Mijn vader dreigde geen boter en suiker meer in huis te halen’

eetgewoonten gezin

De verschillende eetgewoonten binnen het gezin zetten de verhoudingen op scherp

De 16-jarige Daisy* houdt er andere dieetvoorkeuren op na dan haar familie, maar haar ouders vinden dit maar niets. Op het forum Reddit vraagt Daisy zich af of ze zich naar de wensen van haar ouders moet schikken.

Paar kilo aankomen

“Ik woon met mijn ouders en twee broers”, vertelt Daisy. “Een paar maanden geleden besloot ik dat ik een paar kilo aan wilde komen. Ik heb ondergewicht en ik was niet blij met hoe ik eruitzag en hoe ik me voelde. Een van de manieren om meer calorieën toe te voegen aan mijn dieet was om voortaan ontbijt te eten. Vroeger deed ik dit nauwelijks, of was het geen volwaardige maaltijd te noemen.”

Uitgebreid ontbijtje

Nu is uitgebreid ontbijten een belangrijk moment geworden voor Daisy. Geen snel bammetje met hagelslag, maar een goed vullende maaltijd. “Het is heerlijk en ik kom er makkelijker door aan. Ook vind ik het een rustgevend begin van de dag om in de keuken te staan en iets te maken, zoals wafels, een broodje ei of havermoutpap.” De rest van het gezin ziet al dit lekkers voorbijkomen en vraagt of Daisy ook voor hen een ontbijt kan maken, nu iedereen toch thuiswerkt en rustig aan de dag begint. “Sindsdien maak ik iedere ochtend vijf porties ontbijt, en iedereen smult ervan.” Tenminste, totdat Daisy’s ouders zich bedenken…

Op de gezonde toer

“Ongeveer een week geleden besloten mijn ouders en mijn oudste broer dat ze gezonder wilden eten, met name minder vet en minder suiker. Dat is niet mijn doel, maar zij mogen natuurlijk zelf kiezen wat ze eten. Ze ruilden suiker om voor stevia, kochten suikervrije yoghurt en gebruiken margarine in plaats van boter. Zelf denk ik dat gezond genoeg ben en dat een beetje suiker of boter geen kwaad kan, dus dat gebruik ik nog steeds in mijn ontbijtjes.” De ouders van Daisy vinden dit echter geen goed plan.

Light producten

Daisy maakt nog steeds een dagelijks ontbijtje voor de rest van het gezin. “Mijn vader was verbaasd dat ik nog steeds wafels maakte met boter en suiker, en niet met stevia en margarine. Ik probeer juist aan te komen, dus ‘gezondere’ alternatieven hoeven van mij niet. Mijn ouders en mijn broer proberen me nu echter te overtuigen dat ik light-producten moet gebruiken als ik iets maak. Ze zeggen dat ik geen rekening houd met hun gezondheid. Mijn vader dreigde zelfs geen suiker of boter meer te kopen als ik die ingrediënten blijf gebruiken.”

Terug bij af

“Nu ben ik bang dat ze me zullen vragen steeds meer producten om te ruilen voor een ‘gezondere’ of ‘light versie’, maar dan krijg ik zelf ook minder energie binnen en dan ben ik weer terug bij af.” Daisy voelt echter zware druk van haar ouders en weet niet wat ze in deze situatie moet doen. Wat zou jij haar aanraden?

*Daisy is niet de echte naam van de tiener. Op het forum deelt ze haar verhaal onder de naam bigmanpetes.

Lees ook: Man vertelt: ‘Mijn ex-vrouw vroeg me om voor haar plastische chirurgie te betalen’

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Shotlist