Samengesteld gezin? 4 op de 10 ergeren zich aan kinderen van partner

Vrouwen hebben daarin een korter lontje dan mannen

Het gebeurt tegenwoordig steeds vaker dat mensen samenwonen met iemand die een kind uit een vorige relatie heeft. Ouders in zo’n samengesteld gezin doen hun uiterste best om alles op rolletjes te doen verlopen, maar de kinderen van hun partner zorgen nog weleens voor ergernissen.

Het onderzoek

Uit Vlaams onderzoek blijkt dat een kwart van de Vlamingen deel uitmaakt van een samengesteld gezin. Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau iVox namens radiozender JOE en daaruit bleek dat 40 procent van de Vlamingen in een dergelijke gezinssituatie zich ergert aan de bonuskinderen.

Vrouwen ergeren zich vaker

Opvallend genoeg haalden de bonuskinderen sneller het bloed onder de nagels bij vrouwen vandaan dan bij mannen. Uit het onderzoek bleek dat 44 procent van de vrouwen in een samengesteld zich ergert aan de kinderen van de partner, tegenover ‘slechts’ 29 procent van de mannen.

Goed functionerend gezin

Het is overigens niet alleen maar kommer en kwel: 60 procent van de ondervraagde Vlamingen vindt dat ze een hecht gezin vormen met de nieuwe gezinsleden. Daarnaast vindt 71 procent zelfs dat het samengestelde gezin net zo goed werkt als een klassiek gezin.

Zien als eigen kind

De helft van de ondervraagden gaf aan dat ze de kinderen van hun partner hetzelfde behandelen als hun eigen kinderen. Al is er opnieuw een verschil te detecteren tussen mannen en vrouwen. Maar 42 procent van de vrouwen ziet haar bonuskind als haar eigen kind. Voor mannen blijkt dit minder een ding te zijn. Onder hen ziet 71 procent hun bonuskind als eigen.

Lees ook: Waarom kinderen vanaf 8 jaar eigenlijk hun eigen lunch moeten inpakken

Bron: HLN | Beeld: Unsplash, Ann Danilina