‘Is het raar dat ik mijn 4-jarige kind laat meehelpen in het huishouden?’

huishouden

De schoonouders van de vrouw zijn het niet eens met haar opvoeding

Iedere ouder heeft zijn eigen manier van opvoeden. De een doet alles voor zijn of haar  kinderen – koken, afwassen, schoonmaken – terwijl een ander de kinderen laat meehelpen in het huishouden. Miya* hoort bij die laatste groep ouders. Al sinds haar dochter twee jaar oud was, liet ze haar meehelpen met schoonmaken, afwassen en opruimen. Miya’s schoonouders zijn het daar echter helemaal niet mee eens. 

Eigen opvoeding

“Om mijn verhaal een beetje context te geven: ik ben van oorsprong Chinees. Vroeger hielp ik mijn moeder al mee in het huishouden toen ik een jaar of drie was. Gewoon makkelijke dingen in het huis, op die leeftijd kun je natuurlijk nog geen zwaar werk verrichten”, begint Miya haar verhaal op Reddit. “Mijn man en ik zijn een raciaal gemengd stel en we hebben samen een 4-jarige dochter.”

Helpen in het huishouden

Miya heeft het als erg belangrijk ervaren dat zij vroeger haar moeder moest meehelpen in het huishouden, en die lessen wil ze dan ook meegeven aan haar eigen dochter. “Toen mijn dochter twee jaar was, ben ik haar het basisonderhoud van het huis gaan leren”, gaat de moeder verder. “Ik doe de klusjes met haar. Wat ze ook doet, we doen het samen. Ik begeleid haar bij alles, zodat het niet te moeilijk is voor haar.” Miya vertelt dat ze samen met haar dochter onder andere de ramen wast, dweilt, lakens opvouwt, speelgoed opruimt en het toilet schoonmaakt. “We proberen een schema aan te houden en dit elke dag te volgen.” Miya’s man staat er volledig achter dat hun dochter op zo’n jonge leeftijd al meehelpt in het huishouden. “Hij vindt het ook een essentiële vaardigheid om van jongs af aan te leren”, vertelt de moeder.

Geshockt

Miya’s schoonouders zijn het echter niet eens met hun manier van opvoeden. “Alles was prima totdat de ouders van mijn man onlangs op bezoek kwamen. Ze waren ‘geschokt’ dat mijn dochter me hielp met de afwas toen we klaar waren met eten. Ze vonden het niet kunnen dat ik mijn dochter de opdracht gaf om af te ruimen, wat leidde tot een flinke discussie”, vertelt Miya. “Ik probeerde uit te leggen dat dit een onderdeel is van de dagelijks verrijking van mijn dochter en dat ik haar hiermee belangrijke waarden probeer mee te geven.” Hier waren Miya’s schoonouders het helaas niet mee eens. “Zij zijn van mening dat mijn dochter eigenlijk alleen maar zou moeten spelen.”

Verkeerde opvoeding

“Hoewel ik de inbreng van mijn schoonouders respecteer, waardeer ik het niet dat zij mij proberen te vertellen hoe ik mijn dochter zou moeten opvoeden”, vertelt Miya. “Mijn man verdedigde me tegenover zijn ouders, maar toen ze weg waren vroeg hij zich af of we onze dochter toch wat minder moeten laten meehelpen in het huishouden. Ik was hierna behoorlijk van slag. Is het gek dat ik mijn 4-jarige dochter laat meehelpen in het huishouden?”, vraagt de moeder op het forum. Wat vind jij?

*Miya is niet de echte naam van de vrouw. De vrouw doet haar verhaal op het forum onder de naam ThrowAITAlianelee.

Lees ook: Zo kleed je je baby voor elk type weer

Bron: Reddit | Beeld: iStock