Kersverse vader: ‘Ik ben teleurgesteld dat mijn vrouw onze baby geen borstvoeding geeft’

geen borstvoeding

‘Ik vind het zelfzuchtig dat ze voor haar eigen comfort de gezondheid van onze dochter op het spel zet’

Casper* is onlangs voor het eerst vader geworden en ontzettend trots op zijn kleine meid. Wat hem echter behoorlijk stoort, is dat zijn vrouw Anne de baby geen borstvoeding wil geven. “Ik vind het zelfzuchtig, terwijl ik voor onze dochter door het vuur zou gaan.”

Vanaf het begin

Al tijdens de zwangerschap van Anne maakte Casper zich zorgen over de voeding van de baby, zo vertelt de nieuwbakken vader op het forum Reddit. “Tijdens de zwangerschap probeerde ik Anne zo goed als ik kon te steunen, want ik wist dat het zwaar voor haar was. Maar voor mij was het ook moeilijk om niet steeds commentaar te geven op de hoeveelheid junkfood die ze naar binnen werkte. Ze had geen problemen met overmatig overgeven of iets dergelijks, en ook haar arts drukte haar op het hart om meer groenten en fruit te eten. Toen ik er ook iets van zei, werd dat niet goed ontvangen. Daarna heb ik me stilgehouden, maar naar mijn mening doet Anne vanaf het begin al niet genoeg moeite voor de voeding van onze dochter.”

Borstvoeding

“Na de geboorte heeft Anne de baby een paar keer borstvoeding gegeven, maar ze stopte er al snel mee omdat ze het een ‘kwelling’ vond. De borstvoedingsdeskundige en de arts konden geen problemen vinden bij Anne of bij de baby waardoor het pijnlijk zou zijn. De moeder van Anne zei ook dat het eerst ongemakkelijk kan voelen, maar dat je er vanzelf aan went. Daarna heeft Anne het nog een paar keer geprobeerd, maar ze noemde het ‘ondraaglijk’ en vond dat het haar band met de baby in de weg stond.”

Melkpoeder geven

Anne besluit daarom al snel om over te stappen op melkpoeder. Dat gegeven zit Casper behoorlijk dwars. “Ik zit er echt mee dat ze voor haar eigen, tijdelijke comfort de langetermijngezondheid van onze dochter op het spel zet. Borstvoeding geven schijnt goed te zijn tegen heel veel kwaaltjes en voor het immuunsysteem van het kind. Nu ons dochtertje voor het eerst verkouden is, wil ik Anne daarvoor de schuld geven. Op een dag loopt onze dochter misschien een andere ziekte op omdat haar moeder niet genoeg toegewijd was om borstvoeding te geven. Als Anne een medische aandoening had gehad die het moeilijk maakte, dan was het een ander verhaal geweest”, aldus Casper. “Maar dat is niet het geval, ze had er gewoon geen zin in. Ik vind dat zelfzuchtig. Ik zou voor onze dochter door het vuur gaat, en ik ben stomverbaasd dat Anne niet hetzelfde ouderinstinct toont.”

Frustratie uiten

Dat het hele borstvoedingsverhaal Casper hoog zit, blijft ook bij zijn vrouw niet opgemerkt. “Anne voelde dat ik iets tegen haar had en ze vroeg me waar dit vandaan kwam. Ik heb eerlijk gezegd dat ik gefrustreerd en teleurgesteld was door haar besluit, maar dat het haar lichaam is en dat ik daar niets over te zeggen heb.” Dit zet de relatie tussen de kersverse ouders op scherp. “Ze heeft nu al drie dagen alleen maar de noodzakelijke dingen tegen me gezegd en weigert verder met me te praten. Had ik een leugentje om bestwil moeten vertellen?”

Woedende moeders

De reacties op het forum zijn niet mild. Veel moeders die borstvoeding hebben gegeven of het hebben geprobeerd, snappen Anne’s besluit juist heel goed. “Dit maakt me woedend. Waarom zet je de woorden ‘ondraaglijk’ en ‘kwelling’ tussen aanhalingstekens? Je bent nooit in de positie om de pijn van een ander te kunnen beoordelen.” Ook een andere moeder haalt fel uit: “Je hebt geen enkel idee hoe zwaar het is om zwanger te zijn, te bevallen en borstvoeding te geven. Als je maar eventjes in haar schoenen zou staan, zou je wel anders piepen.” Wat vind jij van Caspers verhaal?

*Casper is niet de echte naam van de man. Op het forum deelt hij zijn verhaal onder de naam silly-coyote2339.

Lees ook: ‘Ik ben bang om mijn man te vertellen dat ik zwanger ben’

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Jonathan Borba