Dit voedsel vormt groter verstikkingsgevaar bij kinderen dan druiven

Kinderen tot en met 4 jaar zouden dit voedsel niet zomaar moeten eten

Druiven, cherrytomaten, noten, blauwe bessen. We weten dat dit voor verstikkingsgevaar bij kleine kinderen kan zorgen. Uiteraard zijn er nog veel meer voedingsmiddelen die op dit lijstje horen en hotdogs is daar een van.

Hotdogs

De grootte en vorm van druiven kan ervoor zorgen dat een druif de volledige luchtweg van een kind afsluit. Echter, eerstehulparts Jamie Cooper vertelt dat druiven niet oorzaak nummer 1 zijn voor fatale verstikking bij kinderen. Ze staan ‘slechts’ op nummer 3. Het is de hotdog die op nummer 1 staat. De familie van de 2-jarige Sadie kan verdrietig genoeg beamen hoe gevaarlijk hotdogs voor jonge kinderen zijn.

Luchtweg blokkeren

Net als bij druiven, kunnen ook hotdogs de luchtweg van een kind volledig blokkeren. In het Engelse Hertfordshire stikte een aantal dagen geleden de 2-jarig Sadie in een hotdog. Eerstehulpmedewerkers slaagden er niet in om het meisje te redden. Haar familie wil anderen nu waarschuwen voor de gevaren van hotdogs.

Verbieden op kleuterscholen

Het jonge meisje stikte in haar hotdog, nadat ze het als lunch voorgeschoteld kreeg op de kleuterschool. De familie van Sadie is nu een petitie begonnen, genaamd Sadie’s Law. Ze willen dat er een wet komt die kleuterscholen verbiedt om kinderen onder de 5 jaar oud druiven en worstjes voor te schotelen.

Gevaar worstjes en hotdogs

Voedingsmiddelen die rond en glad zijn, zoals hotdogs en druiven, kunnen makkelijk in de luchtpijp van een kind schieten en vast komen te zitten. De luchtpijp van een kind is vaak maar net zo dik als je pink. Als er dus voedsel in schiet, is de luchtpijp van een kind daarmee al snel geheel afgesloten.

Kleinsnijden

Het is ontzettend belangrijk dat voedingsmiddelen zoals druiven en hotdogs klein worden gesneden. Snijd hotdogs in de lengte doormidden en snijd het daarna nog een keer door de breedte, net zoals bij druiven. Is een kindje ouder dan vier jaar en wil het een hotdog net zo eten als volwassen? Snijd de hotdog dan in de lengte doormidden voordat je het tussen het broodje doet om zo de kans op verstikking te verkleinen.

Benieuwd hoe je met andere voedingsmiddelen moet omgaan voor jonge kinderen? Hieronder vind je een overzicht. Let wel: niet alle voedingsmiddelen staan hierop. Gebruik altijd gezond verstand en geef bij twijfel iets niet aan je kindje.

Voedingsmiddel Wat te doen?
Cherrytomaatjes Snijd in vieren.
Druiven Snijd in de lengte in vieren.
Blauwe bessen Snijd in tweeën. Zijn de blauwe bessen groot? Snijd dan in vieren.
Hele noten Hak fijn en vermeng ze door het eten.
Wortels Snijd ze in dunne plakjes en snijd ze daarna wederom in vieren.
Worstjes Snijd in de lengte doormidden en snijd daarna in de breedte doormidden en zorg dat het niet groter is dan één centimeter.
Appels Snijd in smalle schijfjes of rasp de appels.
Kleine harde snoepjes Simpelweg niet geven.
Marshmallows Liever niet geven.
Lolly’s Liever niet geven.
M&M’s Simpelweg niet geven.
Smarties Simpelweg niet geven.
Popcorn Simpelweg niet geven.

Lees ook: Onderzoek: ‘Baby’s die de fles krijgen, slikken miljoenen stukjes microplastics in’

Bron: Her.ie, 24 baby | Beeld: Unsplash, Ekaterina Shakharova