Schotland maakt menstruatieproducten als eerste ter wereld helemaal gratis

menstruatiearmoede

In 2018 werden menstruatieproducten zoals maandverband en tampons al gratis voor studenten

Een smak geld neertellen voor noodzakelijke menstruatieproducten is er in Schotland binnenkort niet meer bij. Het Schotse parlement stemde unaniem in met een wet die menstruatieproducten gratis maakt. Het land is daarmee de eerste ter wereld.

Gratis voor alle menstruerende personen

Menstruatieproducten zullen voortaan voor álle personen die menstrueren gratis te verkrijgen zijn op openbare plaatsen, zoals buurthuizen, apotheken en jeugdclubs. Eerder waren producten als tampons en maandverband enkel gratis voor studenten. Die wet werd in 2018 ingevoerd nadat in 2017 bleek dat 10 procent van de meisjes in het Verenigd Koninkrijk geen menstruatieproducten kon betalen. Waren deze meisjes ongesteld? Dan spijbelden ze van school.

Menstruatiearmoede

Indiener van het wetsvoorstel, parlementslid Monica Lennon, is blij met de unanieme instemming. “Niemand zou zich zorgen moeten maken over waar haar volgende tampon, maandverband of herbruikbaar product vandaan moet komen”, stelde ze. Ze hoopt dat andere landen volgen om ‘de menstruatiearmoede naar de geschiedenis te verwijzen’.

Ook een probleem in Nederland

Ook in Nederland kampen meisjes en vrouwen met menstruatiearmoede. Het is een erkend probleem. Echter, de omvang van het probleem is niet duidelijk door het gebrek aan onderzoek.

Lees ook: Waarom voel je je zoveel hongeriger tijdens je menstruatie?

Bron: NOS | Beeld: Unsplash, Annika Gordon