Vrouw vertelt: ‘Mijn schoonmoeder zocht ruzie terwijl ik hoogzwanger was’

ruzie schoonmoeder

‘Doordat ik haar traditionele Mexicaanse behandeling weigerde’

June* is een paar weken bevallen van haar eerste zoontje. De baby is gelukkig kerngezond en zij en haar man zitten op een roze wolk. Desondanks vielen de laatste weken van haar zwangerschap haar erg zwaar, haar baby lag namelijk in stuit. June heeft zich echter vooral geërgerd aan de manier waarop uitgerekend haar schoonmoeder daarmee omging.  

Verkeerde positie

“Vorige maand, toen ik nog zwanger was, ging ik naar mijn controle van 39 weken”, begint June haar verhaal. Haar dokter was bezorgd omdat de baby niet in de juiste positie lag voor de geboorte. “Dus kreeg ik te horen dat ze een ‘externe cefalische versie’ (ECV) gingen doen, waarbij de dokter met haar handen druk uitoefent op de buik zodat de baby in de juiste positie komt”, legt ze uit. Ondertussen worden zowel de moeder, als het hartje van de baby goed gemonitord en in de gaten gehouden. “Het was zeker geen fijne ervaring, maar ik wist dat het een veilige behandeling was.”

Uiteindelijk werkte de behandeling helaas niet, dus werd er een keizersnede gepland voor de week daarop. “Maar ze zeiden me dat als de baby tegen die tijd in de juiste positie was gekomen, ze me zouden inleiden voor een vaginale bevalling”, voegt June hier nog aan toe.

Traditionele behandeling

“De dag van de ECV vertelde ik mijn familie, inclusief mijn schoonmoeder, over wat ik die dag zou gaan doen”, vervolgt June haar verhaal. “Ze komt uit Mexico en gebruikt graag traditionele huismiddeltjes voor haar kwalen. Eén van de tradities die ze kent vanuit haar Mexicaanse familie, is het bezoeken van een ‘sobadora’. Dat is een soort masseuse die beweert veel problemen op te lossen met behulp van kruidenoliën en chiropractische technieken”, legt June uit. Haar schoonmoeder stelde vervolgens voor dat June naar deze vrouw zou gaan om de baby te laten draaien. “Op die manier kon ik volgens haar de keizersnede vermijden”, stelt June.

Vriendelijk afgewezen

June heeft haar schoonmoeders aanbod vervolgens meerdere keren op een vriendelijke manier afgewezen. “Ik zei dat ik het niet fijn vond dat iemand aan mijn buik zou zitten, zonder het hartje van mijn baby in de gaten te houden. Ik dacht dat ze begreep dat ik hier niet aan mee zou werken, maar de volgende ochtend stond ze mij me op de stoep mét de sobadera”, vertelt June.

“Ik probeerde aardig te blijven en ze uit te leggen dat ik het niet prettig vond als ze mij zou aanraken, maar ze bleven aandringen”, gaat ze verder. Hierdoor bereikte June een punt waarop ze kwaad begon te worden, aangezien de vrouwen haar maar bleven pushen. “Ik schreeuwde dat ze moesten vertrekken, omdat de sobadera geen dokter was en helemaal niet gekwalificeerd was om mij te behandelen”, vertelt June. Haar schoonmoeder en de sobadera vertrokken, maar niet voordat haar schoonmoeder haar een ondankbare snob had genoemd.

Keizersnede

“De week daarop was mijn baby nog steeds niet bewogen, dus uiteindelijk kreeg ik een keizersnede. Maar mijn baby is gezond en ik ben de artsen dankbaar die hebben geholpen haar veilig bij mij af te leveren”, stelt June. Haar prille babygeluk wordt echter overschaduwd door het feit dat ze het incident met haar schoonmoeder nog steeds niet heeft uitgesproken. Hierover zegt June: “Ook al zie ik dat ze enorm van de baby houdt, ze doet erg kortaf tegen mij. Tegen mijn man heeft ze gezegd dat ik me moet verontschuldigen voor mijn gedrag.” June is dit echter niet van plan, omdat ze vindt dat haar schoonmoeder degene is die fout zat. “Mijn man is het gelukkig met me eens, maar zij wil me helaas niet begrijpen. Wat zouden jullie doen in mijn situatie?”, beëindigt June haar verhaal.

De naam June is gefingeerd. Op Reddit doet de vrouw haar verhaal onder de naam LaunchieAppareantly.

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!
Bron: Reddit | Beeld: Adobe Stock