Alles wat je moet weten over ochtendmisselijkheid

ochtendmisselijk

Ten eerste: het komt niet alleen ’s ochtends voor

Dat je ochtendmisselijkheid kunt ervaren tijdens de zwangerschap, daar zijn de meeste vrouwen van op de hoogte. Het kan een behoorlijk angstaanjagend klinken dat je in deze periode overgevoelig bent voor allerlei geuren, je favoriete eten moet laten staan en talloze bezoekjes aan de wc moet brengen. Maar waarom word je eigenlijk misselijk en wat kun je ertegen doen? Die vragen blijven meestal onbeantwoord. Wij zetten op een rijtje wat je kunt verwachten bij ochtendmisselijkheid als je zwanger bent of het wilt worden.

Wat is ochtendmisselijkheid precies?

Niet alle zwangere vrouwen krijgen te maken met ochtendmisselijkheid, maar het merendeel (helaas) wel. “Het heet ochtendmisselijkheid omdat veel mensen zich ’s ochtends misselijk voelen en moeten overgeven, maar veel vrouwen hebben deze klachten de hele dag door”, vertelt gynaecoloog Heather Irobunda aan Cosmopolitan. Dit komt vooral voor in het eerste trimester van de zwangerschap. Veel zwangere vrouwen worden overgevoelig voor (etens)geuren en moeten door het ruiken of zien van bepaalde etenswaren overgeven. Hoe hevig de misselijkheid is, varieert van persoon tot persoon.

Waardoor ontstaat ochtendmisselijkheid?

Over de oorzaak van de misselijkheid is nog lang niet alles duidelijk. Veel deskundigen denken dat het komt door de grote verandering in hormoonproductie die aan het begin van de zwangerschap plaatsvindt. De reden dat zwangere vrouwen er vooral ’s ochtends last van kunnen hebben, heeft waarschijnlijk te maken met dat je dan nog niets hebt gegeten. De symptomen kunnen juist erger worden op een lege maag.

Is ochtendmisselijkheid een goed teken?

Ja en nee. Ochtendmisselijkheid wijst er in ieder geval op dat de hormoonproductie op gang is gekomen. Dit betekent niet dat je je zorgen moet maken als je geen misselijkheid ervaart tijdens de zwangerschap. Je kunt het altijd navragen bij je huisarts als je wel twijfels hebt. Maar vergeet niet: sommige vrouwen hebben gewoon geluk en voelen zich niet (snel) misselijk aan het begin van de zwangerschap. Ook is misselijkheid niet direct een teken dat je zwanger bent.

Wanneer is ochtendmisselijkheid het ergst?

Op welk moment je het meest last hebt, is verschillend voor iedereen. Over het algemeen merken mensen die in verwachting zijn er de eerste acht weken van de zwangerschap het meest van. Na ongeveer dertien weken zouden de klachten af moeten nemen, hoewel er ook gevallen zijn waarbij de misselijkheid tot twintig weken (de halve zwangerschap) of alle negen maanden aanhoudt.

Kun je er iets tegen doen?

Gelukkig kun je de misselijkheid een beetje verlichten door je eet- en drinkgewoonten aan te passen:

  • Eet vooral makkelijk te verteren voedsel zonder al te sterke smaken, zoals banaan, rijst, appelmoes, geroosterd brood of bouillon. Deze etenswaren zijn minder irriterend voor je maag.
  • Eet vaak, maar kleinere porties. Zo zit er altijd iets in je maag en worden de symptomen over het algemeen minder.
  • Drink niet tijdens het eten, maar neem een afzonderlijk moment om te eten en te drinken.
  • Eet waar je zin in hebt en maak je niet te veel zorgen over voedingsstoffen in deze fase van de zwangerschap. In het eerste trimester is het vooral belangrijk om voldoende calorieën binnen te krijgen.
  • Houd een eetdagboek bij om erachter te komen welk voedsel en welke geuren het meeste (of minste) misselijkheid veroorzaken.
  • Gemberthee doet voor veel mensen wonderen. Drink gekookt water met een stuk verse gember om de symptomen te verlichten.

Raadpleeg altijd je arts als je je zorgen maakt over je ochtendmisselijkheid. Samen kunnen jullie een passende oplossing vinden voor jouw situatie.

Lees ook: Veel te herkenbare momenten voor zwangere vrouwen in hun eerste trimester

Bron: Cosmopolitan | Beeld: Pexels