Kinderpsycholoog legt uit: zo ga je met de woedeaanvallen van je kind om

woedeaanvallen
De beste manieren om met woedeaanvallen om te gaan

Al is je kind nog zo goed opgevoed, iedereen heeft weleens een slechte bui. Kinderen kunnen nog niet goed rationeel nadenken en weten vaak ook niet hoe ze met hun emoties om moeten gaan. Ze raken gefrustreerd met als gevolg tranen, gekrijs, geschop en gespartel. Hoe ga je daar nu het beste mee om? Negeren of boos worden? Kinderpsycholoog Dr. Lara Markham legt uit wat je moet doen bij woedeaanvallen van kinderen.

Het is oké als je kind niet altijd even lief is.

1. Maak contact

Als je kind een woedeaanval heeft komt dat vaak omdat ze zich onbegrepen of genegeerd voelen. Ook al ben je als ouder in de buurt, voor je kind voelt het soms alsof je heel ver weg bent. Heeft je kind dus woedeaanvallen, dan is de eerste stap om naar je kind toe te gaan en te vragen of ze een knuffel nodig hebben. Soms is een warme omhelzing alles wat ze nodig hebben.

2. Spelen

Kinderen verwerken emoties anders dan volwassenen. Een manier waarop kleine kinderen met emoties omgaan is door te spelen. Er zijn veel spelletjes waardoor je kind emoties en impulsen kan verwerken zonder dat ze losbarsten in woedeaanvallen. Laat je kind dus ballen of ander speelgoed in tonnen gooien of gooi naar elkaar over. Geef je kind complimenten over hoe goed ze kunnen gooien en doe een beetje gek zodat je ze aan het lachen maakt. Hierdoor kunnen ze hun emoties veel beter uiten. Dreigt er alsnog een huilbui aan te komen? Pak je kind op, knuffel hem of haar en doe een beetje gek om ze aan het lachen te maken. Lukt het niet en moet je kind het eruit gooien? Zie dan stap 3 op de volgende pagina.

Pagina 1/2