Zo behandel je een strontje op het ooglid

behandeling strontje oog

Last van een talgklierzwelling op het ooglid? Met deze tips kom je er vanaf

Strontje, talgklierzwelling, puskopje, stiegje, hordeolum of bultje op of in het ooglid. De diverse benamingen houden maar niet op. Zoals het in de volksmond heet: een strontje bij het oog, oftewel een pijnlijke verdikking op het ooglid. Gelukkig zijn er een aantal handige tips om de ontsteking zo snel, makkelijk en veilig mogelijk te genezen.

Gebruik warme kompressen

De eerste tip om van een strontje af te komen, is om met de behandeling te beginnen zodra je een zwelling of ontsteking in het ooglid voelt aankomen. De eerste symptomen zijn gevoeligheid en een pijnlijke gezwollen bult bij je ooglid. “Begin met warme kompressen als je voelt dat je een talgklierzwelling krijgt”, legt optometrist Randy McLaughlin van de Ohio State University uit. “Je kunt het beste warme kompressen gebruiken, zo warm als het ooglid zelf en vijf tot tien minuten per keer, vier keer per dag op het ooglid houden.”

Gooi oogmake-up weg

Heb je in de dagen voorafgaand aan je ontsteking mascara of eyeliner gebuikt? Dan wordt het helaas tijd om de oogmake-upproducten weg te gooien en nieuwe producten te kopen. “Het is mogelijk dat de make-up vervuild is met bacteriën die een ander strontje kunnen veroorzaken,” waarschuwt Benjamin Bert, oogarts bij MemorialCare Orange Coast. “Het is ook mogelijk dat de make-up zelf de opening naar de olieklieren in het ooglid blokkeert, wat ook een niet-infectieuze ontsteking kan veroorzaken.” Doe jezelf een plezier en gooi de oogmake-up die je voor het strontje gebruikte weg. Zo riskeer je geen nieuwe infectie.

Houd je ooglid schoon

Volgens Dr. McLaughlin kun je de genezing versnellen door het ooglid regelmatig schoon te maken. Op deze manier verminder je de hoeveelheid bacteriën. Hij stelt voor het ooglid schoon te maken met een wattenstaafje en een kleine hoeveelheid babyshampoo, die je ogen niet irriteert.

Draag geen lenzen

Draag je lenzen? Dan is het verstandig om tijdelijk geen lenzen te dragen, maar over te stappen op het dragen van een bril. Zo geef je het ooglid tijd om te genezen. Het wordt aanbevolen om je lenzen en lenshouder grondig te reinigen. Of nog beter: nieuwe lenzen aanschaffen om een nieuwe infectie te voorkomen.

Lees andere tips om een strontje te voorkomen of te verwijderen op de volgende pagina.

Pagina 1/2