Zo behandel je een strontje op het ooglid

Niet uitknijpen

Lijkt je strontje op een lijstje en wil je ‘m eigenlijk uitknijpen? Doe dit dan toch niet. Het is absoluut niet de manier om van een strontje af te komen. Het leidt mogelijk tot complicaties, waardoor de genezingstijd wordt verlengd en er een tweede huidinfectie kan ontstaan, waarvoor antibiotica op recept nodig kan zijn. Nogmaals, probeer ongeveer vier keer per dag gedurende ongeveer 10 minuten een warm kompres op de zwelling aan te brengen. “Het is belangrijk om de kompressen niet te heet te maken, want dat kan een brandwond een extra ontsteking veroorzaken,” zegt Dr. Bert. “In plaats daarvan wil je een kompres gebruiken dat net warm genoeg is om boter te smelten.”

Medicijnen voor de pijn

Pijnstillers: ze helpen je strontje niet sneller te genezen, maar het maakt de tijd die nodig is om de ontsteking te genezen dragelijker. De beste vrij verkrijgbare medicijnen om de pijn te behandelen zijn ibuprofen of paracetamol, aldus Dr. Bert. Naarmate de druk in het strontje verlicht wordt, vermindert de pijn. 

Bezoek de huisarts als het niet beter wordt

Volg je een aantal dagen de comprimeer- en reinigingsmethode en verbetert het strontje niet? Dan is het tijd om een huisarts te raadplegen. “De grootste fout die mensen maken, is te lang wachten om behandeling te zoeken via een huisarts of oogzorgspecialist,” zegt Dr. McLaughlin.

Voorkomen is beter dan genezen

Het beste advies om van een strontje af te komen, is om het in de eerste plaats niet te krijgen. Dat betekent niet alleen dat je het gebied rond je ogen goed schoonhoudt. Ook je handen, contactlenzen en al het andere dat je oog raakt moet je grondig reinigen, adviseert Dr. McLaughlin. Zorg ervoor dat je je oogmake-up regelmatig wisselt en niet deelt met anderen. Tenslotte is het belangrijk om iedere avond je ogen goed te reinigen, zodat je met een gereinigde en schone huid gaat slapen.

Pagina 2/2

Lees ook: Heftig: dit is hoe slecht een make-uptas voor je gezondheid kan zijn

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: The Healthy | Beeld: Wikipedia, Andre Riemann