Hierom zijn de broekzakken van vrouwen kleiner dan die van mannen

broekzakken

Aha, zo zit het dus

Soms past een sleutelbos amper in je broekzak, terwijl de sleutels makkelijk in de broekzak van een man past. Het is je vast weleens opgevallen dat broekzakken van mannen in vergelijking met die van vrouwen een stuk groter zijn. Waarom is dat zo?

Er zit een opmerkelijke reden achter…

NRC deed onderzoek

Wie in het bezit is van de allernieuwste iPhone wil daar graag mee pronken en bovendien wil je graag dat je je toestel makkelijk mee kunt nemen. Het nieuwe exemplaar past makkelijk in alle mannenbroekzakken, maar in 40 procent van de gevallen past de spiksplinternieuwe telefoon niet in de broekzak van vrouwen, merkt NRC op. Wat is de achterliggende reden dat de zakken van vrouwen een stuk kleiner zijn?

Mode

Aan het eind van de achttiende eeuw is het probleem begonnen. Tijdens de Franse revolutie veranderde fashion voor vrouwen enorm, om vrouwen smaller te laten ogen, moest er meer taille in kleding worden aangebracht. Zo moesten ook de kledingzakken kleiner gemaakt worden. Vrouwen hadden immers al vier bulten (met ander woorden: vrouwen hebben heupen en borsten). Als er dan nog een bult bij zou komen wanneer vrouwen iets in hun broekzak zouden doen, zou dit alles behalve charmant afdoen. Vrouwen konden een volle portemonnee dus niet in de broekzak doen en moesten er wat anders op vinden. Niet zo gek dat de handtas voor vrouwen in de mode werd.

Anno 2018

Goed, anno 2018 mogen en kunnen vrouwen dragen wat ze willen, maar waarom zijn de broekzakken van vrouwen in vergelijking met die van mannen nog zo ontzettend klein? Dat is te wijten aan de kledingindustrie, zo laten experts aan NRC weten. De kledingzakken voor vrouwen zouden express klein blijven, om ervoor te zorgen dat de industrie bij blijft verdienen aan handtassen. Vrouwen hebben immers veel minder snel een tas nodig voor hun spullen als de broekzakken groot zijn…

Lees ook: Dit is de reden dat er een ‘zakje’ aan de binnenkant van je onderbroek zit

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: NRC | Beeld: Pexels