Is het echt zo schadelijk? De waarheid over dagelijks je haren wassen

haar wassen

Het blijkt allemaal reuze mee te vallen

Elke ochtend je haar wassen: voor de één heel normaal, maar voor de ander uit den boze. Maar schaadt het je lokken nou echt? Van de effecten op je hoofdhuid tot de gezondheid van je haar, we ontrafelen alle feiten en fabels rondom deze discussie.

De struggles van het uitstellen

Als het voor jouw haar en leefstijl werkt om je lokken maar eens in de vijf dagen te wassen, good for you! Maar alleen al een korte rondvraag op de Dingen voor Vrouwen-redactie leert ons dat veel vrouwen best struggelen met hun haarwasroutine. Het is bijna hogere wiskunde om uit te vogelen wanneer je je haar het beste kunt wassen. Want ja, je wilt niet met vette lokken naar dat feestje gaan, maar je wilt je haar ook niet wassen op een niet-wasdag.

Maar waar hebben we het over? Het gaat over zoiets ‘simpels’ als het wassen van je haar. We kennen de claim dat het slecht is om je haar vaak te wassen, en daarom maken we ons behoorlijk druk over haarwasroutines en -momenten. Maar is het echt zo slecht om je haar elke dag, of om de dag, te wassen? Of valt het behoorlijk mee?

Hoe slecht is het?

Om de vraag maar meteen te beantwoorden: het is helemaal niet slecht voor je haar om het elke dag te wassen. Dit vertelt tricholoog Susie Hammond in gesprek met The Mirror. “Het is helemaal niet waar dat je haar uitgedroogd raakt als je het elke dag wast”, vertelt ze. “Je haar haalt hydratatie uit het water en uit de atmosfeer eromheen. Vergeet niet dat je hoofdhuid ook een huid is en dat die huid continu dode huidcellen loslaat.” En de enige manier om van die dode huidcellen (en zweet en andere viezigheid) af te komen? Inderdaad, door je haar te wassen met een goede shampoo.

Voor sommige mensen kan het juist beter zijn om hun haar vaker te wassen. Volgens de haarspecialist kan je hoofdhuid er erg van verbeteren. “Al het vuil verzamelt zich op de hoofdhuid. De hoofdhuid is een lipidenrijke en vochtige omgeving, en op een gezonde hoofdhuid leven van nature gisteren. Deze kunnen overwoekeren en roos veroorzaken als ze zich opstapelen. We willen de hoofdhuidomgeving daarom schoon houden en dit kun je alleen doen door het grondig te wassen.”

Lees ook: Te leuk! Je kunt je nu opgeven als figurant voor Gooische Vrouwen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Marie Claire | Beeld: Adobe Stock