5 tips om die vervelende knopen in je haar te voorkomen

Niet meer uren borstelen om je haar te ontwarren

Iedere vrouw met lang haar heeft weleens last van klitten of knopen. Hoewel je ze soms met het blote oog niet eens ziet, zijn ze wel erg irritant. Het kost namelijk nogal wat moeite om ze uit te kammen. Gelukkig kun je deze kleine knopen tot op zekere hoogte voorkomen. Deze vijf tips gaan je helpen om de boel uit de klit te houden.

Knopen

In het Engels heten die kleine knopen fairy knots. Klinkt schattig, maar dat zijn ze niet. Zo’n knoop uitborstelen kan namelijk best zeer doen! Fairy knots kunnen binnen de kortste keren ontstaan. Vooral wanneer je haar hebt met slag of krullen, is het kwaad zo geschied. Je lokken draaien in elkaar en de boel raakt in de klit. Het risico op zulke knopen wordt vergroot door hoofdsteunen, kussens, sjaals en hoeden.

Je voorkomt knopen zoveel mogelijk met de volgende tips:

1. Behandel je haar voor het wassen

Shampoo onttrekt de oliën uit je haar en droog haar is extra gevoelig voor knopen. Breng daarom een olie of haarserum aan vóórdat je het wast. Hierdoor zullen je lokken lang niet zo droog worden en is de kans op klitten dus ook een stuk kleiner.

2. Werk met vlechten tijdens het wassen

Vaak zorgt het wassen ervoor dat je haar juist een grote knopenboel wordt. Maak daarom meerdere vlechten in je haar voor het wassen en was zo steeds een ander deel van je haar.

3. Breng regelmatig een bezoekje aan de kapper

Regelmatig je haar laten knippen voorkomt dat je in de toekomst misschien rigoureuze maatregelen moet nemen en je haar kort moet laten knippen. Hoe langer je haar, des te meer je punten hebben doorstaan en des te kwetsbaarder deze zijn. Het gevolg is dat deze haarpunten gaan splijten en zo knopen veroorzaken. Houd het daarom goed bij en ga ongeveer iedere 2 à 4 maanden naar de kapper.

4. Slaap op een zijden kussensloop

Zijde of satijn voorkomt wrijving. Dat houdt niet alleen je haar glanzend, maar het voorkomt ook dat je ‘s ochtends opstaat met een ‘coupe à la knoop’.

5. Ontwar je haar onder de douche

Nat haar kammen? Het klinkt misschien als een slecht idee, maar dat is niet zo! Mits je voldoende crèmespoeling gebruikt. Zo voorkom je dat je haar afbreekt en glijdt die kam of borstel een stuk soepeler door je lokken.

Lees ook: Eerste hulp bij gespleten haarpunten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Byrdie | Beeld: Pexels