Make-up schoon houden? Zo blijft je cosmetica vrij van bacteriën

Al die bacteriën smeer je liever niet op je gezicht…

Hoewel vele van ons dagelijks make-up op doen, staan we niet altijd stil bij wat we daarmee eigenlijk op ons gezicht smeren. Helaas kunnen ook in je cosmetica bacteriën en andere ziektekiemen gaan groeien. Dat is niet alleen een vies idee, maar het kan ook nadelig zijn voor je gezondheid. Zodra de bacteriën uit je make-up zich vermengen met je huid, kun je namelijk last krijgen van ontstoken haarzakjes, onderhuidse ontstekingen en geïrriteerde ogen. Liever niet! Met deze handige tips houd je make-up producten schoon en zorg je beter voor je huid.

Gebruik geen uitgedroogde mascara

Maak jij je wimpers voller met een mascara die bijna uitgedroogd is? Daar kun je beter mee stoppen. Iedere keer dat je pompbewegingen maakt met het borsteltje van de mascara, komt er lucht in het buisje terecht en krijgen schimmels en bacteriën de kans om in de huls te gaan groeien. Ook is het belangrijk om de houdbaarheidsdatum na opening in de gaten te houden, die op iedere verpakking hoort te staan: zoek naar een klein plaatje van een open potje met daarin een aantal maanden. Voor mascara geldt dat het meestal 3 maanden veilig te gebruiken is. Kies daarom liever voor een kleinere verpakking.

Maak je lippen schoon

Wees voorzichtig met het bijwerken van je lippenstift na het eten. Grote kans dat er dan nog minuscule etensresten rondom je mond aanwezig zijn die vervolgens op je lippenstift terechtkomen. De volgende keer dat je de lippenstift aanbrengt, neem je waarschijnlijk ook veel bacteriën mee. Veeg je mond dus eerst af met een doekje voordat je met lipstick in de weer gaat.

Kies voor producten met een pompje

Verpakkingen met een kleine opening, zoals pompjes of smalle tubes, blijven langer schoon dat potjes. In plaats van je vinger door een crème of foundation heen te halen, breng je een beautyproduct in een tube of pompje immers direct op je hand aan. Daardoor laat je geen bacteriën achter in de make-up. Extra voordeel: producten met een kleine opening blijven ook nog eens langer houdbaar, doordat er minder lucht bijkomt.

Ga voor meerdere make-up kwasten

Gebruik je dezelfde make-up kwast voor je foundation, blush en contouring? Daar kun je beter verandering in brengen. Zo verspreid je namelijk bacteriën van het ene palet naar het andere. Geef de kwasten zelf ook af en toe een opfrisbeurt om je make-up ritueel zo hygiënisch mogelijk te houden.

Zorg voor eens schone opbergplek

Zonde als je je schone make-up opbergt op een vieze plek! Haal dus ook af en toe een doekje door je make-up la of kijk of je make-up tasje in de wasmachine kan. Even poetsen en je kunt je cosmetica weer met een gerust hart gebruiken.

Lees ook: Nu al dé haartrend van 2020: de bubbelvlecht

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash