Heb jij snel last van rode wangen? Dat kan wijzen op rosacea of couperose 

rosacea couperose

Veel mensen hebben last van roodheid op de wangen, neus, kin of voorhoofd

Even flink blozen of net iets te lang in de zon gezeten? Dan zijn het vaak je wangen die zich van hun roodste kant laten zien. Dit is heel gewoon en niets om je voor te schamen. Maar heb je blijvend last van roodheid op je gezicht? Dan wordt het een ander verhaal. Deze roodheid wordt ook wel couperose of rosacea genoemd. Benieuwd naar de symptomen, oorzaken én hoe je het voorkomt? Wij leggen het je uit.

Couperose en rosacea zijn niet besmettelijk.

Wat is het

Wanneer je je inspant, alcohol drinkt of een pittige maaltijd eet is de kans op rode wangen groot. Je bloedvaten verwijden, waardoor de roodheid ontstaat. Bij een ‘normale’ huid vernauwen de bloedvaten zich vervolgens weer en verdwijnt de roodheid uit het gezicht. Bij couperose gebeurt dit proces niet, aangezien de bloedvaatjes zichtbaar blijven. Bij rosacea gebeurt hetzelfde, alleen ontstaan hier ook lichte zwellingen. Deze rode bultjes lijken op acne. In principe kan iedereen dit krijgen. Deze aandoening wordt echter het meest bij mensen met een lichte huid en lichte ogen geconstateerd.

Hoe ontstaat het?

Er zijn een flink aantal factoren die deze huidaandoening op kunnen wekken. Allereerst speelt erfelijke aanleg een rol. Zit dit kwaaltje in de familie? Grote kans dat jij er ook last van krijgt. Daarnaast kan deze huidaandoening na je 25e levensjaar erger worden. Ook het weer is van invloed op de huid. Extreme kou of extreme hitte kunnen daarom echte boosdoeners zijn. Om de ergste roodheid te voorkomen is het verstandig om je in extreme hitte ten alle tijden in te smeren met zonnebrand. Zo maak je het in ieder geval niet erger!

Wat te doen

Er zijn verschillende manieren om couperose of rosacea aan te pakken. Of er één wondermiddeltje is? Helaas niet. Iedereen heeft een andere huid, dus ook voor iedereen is een andere aanpak vereist. Omdat er een aantal dingen van invloed zijn op het verergeren van couperose of rosacea, zetten we een aantal tips op een rij.

1. Huidverzorging

Een goede verzorging van de rode huid is een belangrijke basis. Reinig je gezicht elke dag met zachte producten. Dit betekent: geen producten met parfum, alcohol of menthol. Daarnaast moet je ook oppassen met agressieve cosmeticaproducten, zoals een peeling of fruitzuren. Zoek daarentegen een hydraterende dagcrème, aangezien je huid hierdoor de roodheid kan neutraliseren.

2. Levensstijl

Pittig eten en alcoholische drankjes? Grote kans dat je wangen extra rood worden. Helaas, deze voedingsmiddelen zorgen er inderdaad niet voor dat je couperose of rosacea minder zal worden. Probeer dit daarom te verminderen. Ook koffie en roken zijn twee dingen die je beter uit je levensstijl kan schrappen. Extreme temperaturen? Vermijd dit. Ga daarom liever niet naar een sauna of voor een haardvuur zitten.

3. Verbloemen

Wil je die rode wangen een beetje verdoezelen? Dan kan dit door een laagje make-up. Let hierbij wel op welke producten je kiest. In je foundation of concealer zou geen parfum en conserveermiddelen moeten zitten. Daarnaast moet het niet-comedogeen zijn en geen gevaar voor irritatie vormen. Wist je dat er in de apotheek ook make-up wordt verkocht? Deze producten zijn sowieso goed voor jouw huid.

4. Dermatoloog

Ben je voor je gevoel enorm gezond aan het leven, maar wordt je huid er vooralsnog niet beter op? Bezoek dan eens een dermatoloog. Door middel van laserbehandeling of medicatie is er tegenwoordig van alles mogelijk. En voor je het weet is de roodheid een stuk minder!

Lees ook: Puistjes op je rug kun je verhelpen met deze handige tips

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Videostill YouTube