Oei: kwart Nederlandse vrouwen schaamt zich voor kleding partner

kleding partner

Wat vind jij van de kleding van je partner?

Sta jij soms te gruwelen van wat jouw partner uit de kast trekt? Je bent niet de enige. Maar liefst 26 procent van de Nederlandse vrouwen schaamt zich weleens voor de kleding van hun partner. En het lijkt er niet op dat die kledingkeuze beter gaat worden. Volgens een derde van de vrouwen heeft hun partner namelijk ‘gewoon geen gevoel voor stijl’, zo wordt duidelijk uit het onderzoek van Acties.nl

Kledingkeuze partner

Voor het onderzoek werden 1.066 volwassen Nederlanders met een vaste relatie ondervraagd over de kledingkeuze van hun partner. De resultaten liegen er niet om: vrouwen zijn veel kritischer op de kledingkeuze van hun partner dan andersom. Waar een kwart van de Nederlandse vrouwen regelmatig vol vertwijfeling toekijkt wat hun partner uit de kast trekt, is dit bij slechts dertien procent van de Nederlandse mannen het geval.

Foute kleurencombinaties

“Vooral op het gebied van kledingkeuze en -stijl lijkt er voor een groot gedeelte van de Nederlandse mannen nog een wereld te winnen”, vertelt Vince Franke van Acties.nl. Zelf heeft hij door de jaren heen al heel wat ‘foute kleurencombinaties’ op kantoor langs zien komen: van zwarte sokken onder een spijkerbroek tot een blauw overhemd op een rode pantalon. “Helaas was de drager ervan in 99 procent van de gevallen een man”, verklapt Franke.

Modeadvies

Om hun partners een handje te helpen, geven veel vrouwen regelmatig fashionadvies. Zo’n drie van de vijf Nederlandse vrouwen geven aan dat ze hun partner weleens hebben behoed voor een heuse modeflater. Andersom is dat minder vaak het geval. Van de mannen geeft 37 procent hun partner weleens modeadvies. Of dit advies ook daadwerkelijk opgevolgd wordt? Volgens Franke gebeurt dat vaker niet dan wel. “Zij trekt in de meeste gevallen haar eigen plan – ongeacht mijn reactie”, vertelt hij over zijn vriendin.

Kritiek

Het is maar goed ook dat mannen zich niet zo vaak met de kledingkeuze van hun partner bemoeien, want bijna twee van de vijf vrouwen vindt het vervelend als hun partner kritiek uit op hun outfit. En dat terwijl maar liefst driekwart van de vrouwen zelf weleens kritiek heeft geuit op de kledingkeuze van hun partner. Gelukkig vinden vier van de vijf mannen dit geen probleem.

Gezonde relatie

Het is misschien niet bepaald fijn om je te schamen voor de outfits van je partner, maar om je er nou constant mee te gaan bemoeien? Dat is volgens Franke niet zo’n goed idee. “Dat lijkt me geen goede basis voor een gezonde relatie”, laat hij weten. Dus neem die zwarte sokken onder een spijkerbroek of dat overhemd met die gekke print maar voor lief, dat komt je relatie alleen maar ten goede.

Lees ook: Aha: zo maak je je kledingkast klaar voor de herfst

Bron: Acties.nl, Metro | Beeld: Unsplash, Jahaziel Esqueche