‘Mijn vriendin blijft maar teruggaan naar een man die niet goed voor haar is’

vriendin

Ze wil er voor haar vriendin zijn, maar dat is erg lastig

Sophia* en Aspyn* zijn al jaren goede vriendinnen. Aspyn heeft een knipperlichtrelatie met Kevin*, waar Sophia niet achterstaat. Ze heeft er vooral moeite mee dat Kevin al die tijd in Aspyns leven blijft. Ze vraagt zich af of dat haar een slechte vriendin maakt. Op Reddit vraagt Sophia lezers om raad. 

Knipperlichtrelatie

“Al acht jaar zijn Aspyn en ik vriendinnen”, begint Sophia haar verhaal. “Vijf jaar geleden begon Aspyn een relatie met Kevin. Dat leek van korte duur, want na vijf maanden gingen ze alweer uit elkaar. Ze bleven echter ‘vrienden’ en sliepen geregeld bij elkaar. Kevin is een alcoholist die regelmatig met drank op achter het stuur kruipt. Bovendien behandelt hij Aspyn enorm slecht. De eerste twee jaar van hun knipperlichtrelatie steunde ik Aspyn. Ze kon bij me uithuilen, ik gaf advies en ik luisterde naar haar verhaal. Bovenal zei ik telkens tegen haar dat ze het uit moest maken. Ze bleef echter telkens naar hem teruggaan.”

Het werd er niet beter op naarmate er meer tijd verstreek, vertelt Sophia. “Kevins gedrag is niet veranderd. Hij scheldt Aspyn regelmatig uit, staat vaak dronken bij haar voor de deur, zorgt voor ruzie en gooit haar kleding op straat. Het komt erop neer dat hij haar vooral gebruikt voor geld en seks.”

Over en uit

“Twee jaar geleden had ik er genoeg van”, schrijft Sophia. “Het was zo ongeveer de twaalfde keer dat ze uit elkaar gingen en ik merkte dat ik er niets meer over wilde horen. Het beïnvloedde onze vriendschap en mijn eigen mentale gesteldheid en ik verloor alle respect voor Aspyn. Waarom zou je met zo iemand willen daten? Ik vertelde haar dat we er alleen nog over konden praten als ze Kevin voorgoed zou verlaten.”

Een groep vrouwen

Die uitspraak van Sophia leek niet veel te hebben geholpen. “Ik heb lange tijd niks van haar gehoord, tot ze twee weken geleden ineens weer contact opnam. Ze belde me op en was hysterisch. Ze had ontdekt dat Kevin met vier andere vrouwen naar bed was geweest. Een van die vrouwen had haar gebeld en het verhaal was niet fraai. Ze kende Kevin van het werk. Hij had haar meerdere keren dronken gevoerd om het bed met haar te kunnen delen.”

Dat was niet het contact waarop Sophia gehoopt had. “Ik heb Aspyn meteen verteld dat ze zichzelf moest laten testen en dat ik het niet zou begrijpen als ze nog met Kevin verder zou willen. Hij is namelijk niet alleen een eikel tegen haar, maar tegen een hele groep vrouwen. Aspyn beloofde me dat het nu eindelijk klaar was met hem.”

Slechte vriendin?

“Inmiddels zijn we twee weken verder en volgens Aspyn heeft ze niet meer met Kevin gepraat. Ze had hem geblokt, maar dat heeft ze opgeheven omdat hij haar met verschillende telefoons belde. Ik heb dit al meerdere keren met haar meegemaakt. Als ze echt serieus was, had ze toch wel een ander nummer genomen? Binnenkort komt Kevin met een excuus en een bos bloemen en gaan ze weer ‘vrienden’ zijn. Ik vind het walgelijk. Als ze hem terugneemt, hoef ik geen contact meer met haar. Toch voel ik me schuldig en heb ik het gevoel dat ik een slechte vriendin ben. Is dat zo?” Wat zou jij antwoorden op het verhaal van Sophia?

*Alle namen in dit verhaal zijn gefingeerd. Op Reddit doet de vrouw haar verhaal onder de naam Ta-karo.

Lees ook: ‘Ik zit helemaal niet te wachten op een goede band met mijn stiefmoeder’

Bron: Reddit | Beeld: Unsplash, Katie Treadway